Minarik Gábor, az MKB üzletkötője az MTI-nek elmondta: kedden inkább “lefelé csorgás” várható a BÉT-en, miután hétfőn este a Standard & Poor’s negatív kihatású megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, “AAA” besorolású Németország és Franciaország hosszú távú szuverén adósosztályzatait.
Az európai határidők is negatív tartományban tartózkodnak, így kedden alacsony forgalom mellett enyhe mínuszos kereskedésre lehet számítani – fűzte hozzá az üzletkötő.
Varjú Péter, az Erste üzletkötője is negatív nyitást, az előző napi emelkedés korrekcióját várja a Standard & Poor’s bejelentése miatt, ugyanakkor hozzáfűzte: ha az európai állam- és kormányfők meg tudnak állapodni a héten egy kármentő tervben, akkor elkerülhető a leminősítés. Hozzáfűzte: az eddigi tapasztalatok alapján egy-egy leminősítésen is egy-két nap alatt “túl vannak a piacok”, így egy esetleges leértékelés esetén sem kell hosszú lejtmenettel számolni a tőzsdéken.
A Mol árfolyamára negatívan hathat a keddi kereskedésben a szíriai helyzet, miután a Shell – fizetési gondok miatt – már leállította termelését a közel-keleti országban, ahol az INA-n keresztül a Mol is kutat – fejtette ki Varjú Péter. Az OTP árfolyamát az európai korrekciós hangulat – az európai piacok több mint egy hetes emelkedés után vannak – húzhatja le, így a BÉT-en nyitásban mínusz 1-1,5 százalékos csökkenés várható.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 298,10 pontos, 1,71 százalékos emelkedéssel, 17.745,74 ponton zárt hétfőn.
A részvénypiac forgalma 11,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.
A Mol 600 forinttal, 3,31 százalékkal 18.700 forintra erősödött, 2,8 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 82 forinttal, 2,48 százalékkal 3.387 forintra nőtt, forgalmuk 7,9 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,38 százalékkal 522 forintra emelkedett, forgalma 347,3 millió forint volt.
A Richter papírok árfolyama 245 forinttal, 0,71 százalékkal 34.105 forintra csökkent, a részvények forgalma 503,1 millió forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 29,5 millió forintos forgalom mellett 15 forinttal, 0,08 százalékkal 18.700 forintra növelte értékét.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.371,53 ponton zárt hétfőn, ez 5,05 pontos, 0,37 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.Forrás: MTI