A Kreatív szülők klubja keddenként már fél éve működik a kisteleki Kipp-Kopp gyerekházban mondta el a Rádió 7 kisteleki Napraforgó műsorában Rácz Zoltánné Bukor Anita, a gyerekház szakmai vezetője. Ebben a klubban sok praktikus dologgal, kézműves és egyéb praktikával találkozhatnak a szülők, amíg gyermekeik más foglalkozáson vesznek részt szakember felügyeletével, de közös alkotások is születnek, hiszen az egyszerűbb dolgok terén szinte mindenbe be lehet vonni a kicsit nagyobbakat is.

A műsorban több kézműves ötletet is hozott karácsonyra, például egy ajtókoszorút is nagyon egyszerűen meg lehet valósítani. Egy szalmakoszorú az alapja, ezt készen is lehet kapni, de készíteni is lehet. Apró tobozokat kell rögzíteni körbe a koszorúra ezt ragasztópisztollyal is lehet, de akár drótozhatjuk is. Ha fehér vagy ezüst festékkel megszórjuk, egészen karácsonyi hangulatú lesz, gyöngyökkel, majd szalagokkal vagy rafiával díszítjük.

Ha levegőre száradó gyurmát sütőpapíron kinyújtunk vékonyan, majd egy csipketerítőt belenyomunk, lehúzzuk, akkor ott marad a mintázat. Egy szívószállal a mintázatnak megfelelően lyukakat nyomkodhatunk bele, vagy egy hegyes késsel a mintázatot is követhetjük és kis nyílásokat vágunk bele. Egy üvegre zsírpapírt vagy sütőpapírt tekerünk, majd lazán rátekerjük a gyurmát. 24 óra száradás után levehető, és akár festhető is ezüsttel, arannyal, akrilfestékkel.

Egy másik ötlet, hogy egy natúr fa tálcát akrillal lefestünk, száradás után átlátszóvá száradó fa ragasztóval lekenjük, és egy kiválasztott mintázatú szalvéta legfelső rétegét a belsejébe ragasztunk. Érdemes nagy szalvétát választani a tálca méreteit tekintve. A szalvétát szivaccsal belenyomkodjuk a ragasztóba, így biztosan beleragad. Ennek száradása után hó pasztával vagy szóró festékkel díszíthetjük tovább. A végső fázisban a teljes száradás után átkenjük fa ragasztóval az egészet, ezzel vízállóvá is tehetjük.

Molnár Attila