Brit tudósok egy kutatása szerint nagyon fontos, hogy határozott kézfogásunk legyen. A szakemberek azt mondják, hogy az álláskeresők gyakran buknak egy munkahelyet, mert rossz benyomást keltenek puhány kézfogásukkal – áll a felmérés összefoglalójában. A kutatás kiderítette, hogy ötből egy embernek olyan kézfogása van, mintha egy döglött halat nyújtottak volna oda a másiknak, ami számukra azt jelenti, hogy rögtön az állásinterjú első néhány másodpercében leminősítik őket.

2000 emberből 400 vallotta azt, hogy a kézfogás alapján is megítélik az embereket, és a résztvevők egyharmada mondta azt, hogy alapjában rossz benyomást tesz, aki lanyhán ráz kezet. Ez szerintük idegességre és zárkózott egyéniségre vall.

“A kézfogás az egyik legfontosabb és legelemibb kommunikációs formánk. Ez része az állati ösztöneinknek, kifejezheti az alázatunkat és a kötődésünket, üzenetet közvetít a beosztásunkról, a hatalmunkról, a magabiztosságról, a merészségünkről, a becsületességünkről, a bizalomról, sőt még az egészségünkről is” – magyarázta Judi James viselkedésszakértő.

“Persze, ha jól csináljuk se biztos, hogy megkapjuk álmaink munkáját, de ha rosszul fogunk kezet, az rossz első benyomást tehet, és bukhatjuk a helyet” – tette hozzá.

A kutatást egyébként egy kézszárítókkal foglalkozó cég, az Airdri végeztette. “A gazdasági válság miatt most mindennél fontosabb, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a legjobb benyomást tegyük” – magyarázta a cég vezetője, John Curzon.

forrás:velvet.hu