Bencsik János azt írta: a hír részben igaz. `Miniszter Úr számára szóban jeleztem december 31.-i hatállyal történő távozási szándékomat. Az írásbeli lemondásom pedig Szent Borbála napján – a kinevezésemet is akkor kaptam – születhet meg, mert előtte még le kell vágni a disznót. A hír tehát idáig igaz, a többi merő találgatás, de erről majd a következő részben”.

Azt is megjegyezte, hogy a Lázár-féle vitának nincs közvetlenül köze a döntéséhez, `ezzel néhány vájtfülű újságíró kolléga is tisztában van”.

Az Index emlékeztet rá, hogy Bencsik János az idén már kétszer keveredett éles vitába Lázár János fideszes frakcióvezetővel. Úgy tudják, hogy már a hét elején jelezte, ha Lázár Jánossal vívott vitájában alulmarad, akkor neki nincs helye a kormányban.

Legutóbbi összecsapásuk november végén kezdődött, amikor Bencsik a Facebookon a következőt üzente Lázárnak: `Miután arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár Képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom.”

Az elutasítás egy Lázár János által benyújtott törvénymódosításnak szólt. A Fidesz frakcióvezetője azt kívánja elérni, hogy az áramszolgáltatásból ne lehessen kizárni a rendszerhasználati díjat nem fizetőket. Bár Lázár János törvényjavaslata általában beszél ellátásbiztonságról és a fogyasztók védelméről, a kikapcsolási tilalom leginkább csak az önkormányzatok és a közvilágítás vonatkozásában értelmezhető – írja az Index. A lakossági fogyasztók ugyanis egyben kapják meg a számlájukat, a közvilágítással kapcsolatos szerződések között viszont akad olyan, amelyben megosztják a tételeket.

Lázár János négy nappal később egy sajtótájékoztatón így reagált: `soha nem fogunk egyetérteni Bencsik képviselőtársammal, én a fogyasztók oldalán maradok, ő meg a szolgáltatók érdekeit képviseli. Nem tudom, hogy ez-e a munkája, ennek az értékelése nem az én feladatom.”

Még aznap újra írt a közösségi oldalra az államtitkár: `Lázár János nyilatkozatának stílusával nem szeretnék foglalkozni, hiszen tudjuk, a stílus maga az ember. Azt sem kívánom firtatni, hogy ki milyen érdekeket képvisel munkája során. Az én dolgom az, hogy a fogyasztók biztonsággal vételezhessék az energiát Magyarországon. Lázár János indítványa pedig ebben a formájában veszélyezteti ennek lehetőségét.”

A Heti Válasz múlt heti energetikai konferenciáján Bencsik több tabut is feszegetett: a nagy nyilvánosság előtt beismerte, hogy hosszabb távon nem tartható a rezsiköltségek befagyasztása, a kormánynak előbb-utóbb fel kell mondania az ármoratóriumot, s vissza kell térnie a piaci árakhoz és árazáshoz, de a szociális szempontokra való tekintet mellett. A konferencián is utalt Lázárral folytatott vitájára; úgy fogalmazott: `valamiféle szakmai felelősségnek az egész kormányzásban meg kellene nyilvánulnia”, azaz Lázár János felvetését így a kellőképpen szakmaiatlan ötletek kategóriájába sorolta.

De a megújulóenergia-támogatási rendszer (Metár) kapcsán sem tett lakatot szájára Bencsik. Az új metár-koncepció ugyan már nyár közepére elkészült, azonban a bevezetés tervezése, és az ezzel kapcsolatos háttérmunkálatok nem haladtak a megfelelő ütemben, késésbe kerültek. Az államtitkárságot ezért át kellett szervezni, amelynek részeként a szakmai stáb is kicserélődik – utalt az államtitkár a területen történt személyi változásokra is. A megelőző héten Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára Orbán Viktor kormányfő – november 15-ei hatállyal – felmentette tisztségéből Olajos Pétert, a fejlesztési tárca zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát.
Bencsik János 1990-től 2010-ig Tatabánya polgármestere volt. 1990 és 1998 között az SZDSZ-ben politizált, és a párt országgyűlési képviselője is volt. 2004-ben lépett be a Fideszbe, 2005-től a párt Komárom-Esztergom megyei Választmányának elnökségi tagja, 2006-ban és 2010-ben már a Fidesz színeiben lett ismét parlamenti képviselő. 2006-tól 2010-ig a Fidesz holdudvar egyik legfontosabb szervezete, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja.

forrás:hetiválasz