A Magyar Hypertonia Társaság `Hypertonia Éve 2011` címmel iskolai pályázatot hirdetett az ország összes általános- és középiskolája részére, hogy kiderüljön, melyik intézmény diákjai tudják a legnagyobb figyelmet fordítani az egészségre, azon belül a magasvérnyomás-betegség megelőzésére.
A feladat az volt, hogy a diákok mérjék meg a legtöbb szülő, nagyszülő, családtag, ismerős vérnyomását és a mért értékeket rögzítve és beküldve vegyenek részt a pályázaton. Minden megmért vérnyomás 1 pontot ért. További külön pontot ért, ha az illető, akinél magas vérnyomást észleltek, el is ment orvoshoz és a vérnyomásív megfelelő rubrikájában az orvos pecsétje is szerepelt. A pályázaton minden iskola egyenlő eséllyel indult, a végleges eredmények az intézmény létszámának arányosításával kerültek meghatározásra.

A pályázaton 42 iskola indult, akik összesen több mint 20 000 ember vérnyomásértékét mérték meg, és több mint 1400 főt akinél magas vérnyomás értéket mértek irányítottak orvoshoz! Szinte az ország egész területéről érkeztek pályázatok, a legtöbb nevezés budapesti, Pest megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei régióból érkezett.

Első helyen a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, második helyen a Tisztavasvári Középiskola Szakiskola és Kollégium, harmadik helyen pedig a nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola végzett. A nyertes iskolák nyereményüket a Magyar Hypertonia Társaság budapesti kongresszusán szervezett ünnepélyes díjátadón vehette át.
Csongrád megyéből a csongrád-bokrosi Bokrosi Általános Iskola, a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola, valamint a ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola, a földeáki Návay Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nevezett a pályázatra, akik több száz vérnyomásmérés elvégzésével járultak hozzá a diákok és családtagjaik, rokonaik egészségének megőrzéséhez.

Az orvostársaság éves kongresszusán külön hangsúlyozták a szakértők, hogy a Kárpát-medencei régióban továbbra is növekszik a magasvérnyomás előfordulása meghaladva a 2 milliót és a betegség következményeként kialakuló súlyos szervi betegségek száma is folyamatosan emelkedik. A nem kontrollált hypertoniás betegek száma még mindig igen magas. A Magyar Hypertonia Regiszter 2002 és 2005 közötti időszakban végzett mérései alapján a nem kezelt magasvérnyomás-betegek száma megközelíti a 60 százalékot hazánkban. Mindazonáltal öröm, hogy az MHT küldetése sikeres, mivel a felmérések azt is mutatják, hogy a hazai betegek több mint 40%-a ma már hatékony gyógyszeres ellátásban részesül, ami európai szinten is kiváló eredmény.

Az iskolai pályázaton kívül a Társaság világhalón keresztül is szól a fiatalokhoz, és rajtuk keresztül családtagjaikhoz, ismerőseikhez. A legnagyobb magyar videómegosztó portálon neves hazai szakemberek és a Lelkes-Mérő család bábfigurái részvételével négyrészes oktatófilm-sorozatban mutatták be a magasvérnyomás-betegséget, annak kialakulását, megfelelő kezelését és a helyes otthoni vérnyomásmérést.
A fiatalabb korosztály igényeihez és szokásaihoz illeszkedő eszközzel, a Facebookon játékos és tájékoztató formában is informálódhattak az érdeklődők a magas vérnyomásról. Napi jótanácsot kérhettek, heti rendszerességgel olvashattak a betegséget érintő kérdésekről, de játék keretében hozzá is járulhattak ahhoz, hogy a Lelkes-Mérő család tagjai minél egészségesebb életet élhessenek.
A kezdeményezéshez ez idáig több mint 1.200 ember csatlakozott (like-olt), és havonta több mint 6.300 érdeklődő keresi fel a kluboldalt. A kampány kezdete óta több mint 300.000 érdeklődő találkozott a megjelenített tájékoztató üzenetekkel, és több mint ötszázan hozzá is szóltak a témához.

Mind az iskolai pályázat, mind a közösségi médiában tett aktivitások hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy már a legfiatalabb korosztály is tájékozott legyen a magas vérnyomást illetően, így könnyebben megelőzhető az esetlegesen később kialakuló betegség.

Nagy Ákos