Kezdődik az influenzaszezon, a hónap elején már megfertőződött egy tizennyolc éves beteg, e járvány még nincs. Egy átlagos szezonban a lakosság öt-tíz százalékát érinti a betegség, amely akár halálos is lehet. Sokan mégis jobban félnek a vakcinától, mint magától a vírusfertőzéstől.

A Hajnal-tájban megkérdezett orvos szerint minden esetben elmondják a betegeknek, adott esetben a beoltandó gyerekek szüleinek is, hogy mint minden külső beavatkozásnak, így a vakcináknak is van mellékhatásuk. Az a szövődmény azonban amely egy negyvenéves nőnél sajtóhírek szerint bénuláshoz vezetett, nagyon ritka. A Guillain-Barre szindrómával járó idegrendszeri érintettség előfordul, de a lebénult betegek nagy része helyrejön. A gyógyulás időtartama idő és rehabilitáció kérdése.

Az egészségügyi szakember szerint aki olvasott már védőoltáshoz mellékelt tájékoztatót, az tudja, hogy az enyhe láztól a halálig mindenféle lehetséges szövődményt felsorolnak a gyógyszergyártók, hogy így védjék magukat arra az esetre, ha a vakcina beadása következtében probléma lépne fel a beteg szervezetében. Különbséget kell azonban tenni az enyhe, a középsúlyos, a súlyos reakciók vagy az akár életet veszélyeztető szövődmények között. Utóbbiak nagyon ritkák, több millió oltásra jut egy ilyen eset vagy még ritkábban fordulnak elő mondta a szakember.
Védőoltás – MTI Fotó: Balázs Attila

Hozzátette: az influenza oltások összetétele az elmúlt évhez képest gyakorlatilag nem változott. A kombinált vakcinák, amelyek a 2009-es járvány óta használatban vannak, hathónapos kornál idősebb személynek adhatók be. Ezek a hagyományos influenza és a H1N1 ellen is védettséget nyújtanak. Fontos tudni, hogy a szakértők szerint a H1N1 vírus úgymond `szelídebb` lett, és nem várnak tőle nagyobb veszélyt okozó járványt, mint az évről évre megjelenő szezonális vírusoktól. Az új vírusok, mint a H1N1 is, általában néhány évi vannak jelen, majd átalakulnak, módosulnak vagy eltűnnek. Idén a szakemberek közepes méretű járványt valószínűsítenek, de ez csak várakozás, pontosan nem lehet megjósolni, mi jön.

A Hajnal-tájban nyilatkozó orvos szerint tévhit, hogy a védőoltásoktól különböző betegségeket lehet kapni. Ezeket az információkat nagyon sok esetben semmilyen vizsgálat sem igazolja. Az egyik tévhit, hogy összefügg a kanyaró elleni vakcina és az autizmus kialakulása. Az igazság az, hogy nem a védőoltás betegíti meg a szervezetet, hanem a beoltott személyt minden környezetében jelenlévő vírus hamarabb megtalálja, mint a vakcinát nélkülöző pácienst. Azután azonban, hogy a beoltott személy újra megerősödik, és a szervezet nem a beadott antigének elleni védekezéssel van elfoglalva, a páciens ismét, és a korábbinál hatékonyabban fel tudja venni a harcot a kórokozók ellen mondta az egészségügyi szakember a Hajnal-tájban. Forrás: mr1.hu