Kiss László és családja egyrészt azért érkezett november 30-án Hódmezővásárhelyre, mert itt kívánják letenni a magyar állampolgársági esküt, másrészt, hogy a könyveket átvegyék. A kikindai Magyar Kultúra Egyesület elnöke elmondta, hogy a kötetek az egyesülethez kerülnek. Van ugyan könyvtáruk is, azonban az városi fennhatóság alatt áll. Ennek kapcsán felidézte, hogy tízegynéhány évvel ezelőtt a város az egyesületnél összeszedette, majd elvitette a könyveket, azzal érvelve, hogy nem megfelelőek a feltételek. Mint később értesültek róla, értékes könyveik szemétdombra kerültek. Azért amit tudtak, kimentettek, visszalopták az egyesületbe.
Azután változtak az idők, és a városvezetés úgy döntött, újra megnyitja náluk a könyvtárat, de a kikindai magyarság az általuk adott könyveket nem akarja olvasni, valószínűleg tiltakozásképpen.
Kiss László örömmel látta, hogy az adományban sokféle könyv megtalálható, így remélik, hogy az olvasni szerető embereket vissza tudják csalogatni. Különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek, fiatalok a tévénézés mellett olvassanak is.
900 darab könyvet sikerült begyűjtenünk, vásárolnunk, hogy a határon túliak is tudjanak magyar könyveket olvasni közölte Zsarkóné Sánta Zsófia, a Visszhang Utcai Olvasókör elnöke, aki szerint nagyon jó a kikindaiakkal a kapcsolat, amelyet még a kör előző elnökétől örökölt. Hozzátette, szeretné, ha a jövőben is segítenék egymást. Eddig Hódmezővásárhelyen voltak közös rendezvényeik, de Kikindán is terveznek hasonlókat.
A kikindai vendégeket Molnárné Kecskeméti Rita önkormányzati képviselő köszöntötte, hangsúlyozva, hogy Újvároson, ahol mindig is nagy olvasóköri élet volt, a kultúra és az egészségmegőrzés mellett a határon túli kapcsolatok ápolását is fontosnak tartják. Örömét fejezte ki, hogy az olvasókör tagjai felül tudtak kerekedni a mindennapok nehézségein és anyagi áldozatot is hoztak azért, hogy a kapcsolatot tudják tartani.

Kokovai Péter