Dicséret illeti a hivatal dolgozóit 4

A polgármester elsőként beszámolt az elmúlt időszak városrészt érintő szociális intézkedéseiről, melyekhez a számadatokat is ismertette. Szólt azokról a szerda délutáni bejelentésekről is, ami szintén a szociális ellátásra vonatkoznak, elsősorban a karácsony közeledtével, a rászorulók támogatását célozva.

Kiemelte, már folyamatban van a tűzifa osztás, és ezek után is folytatódik. Ennek hátterét az Állami Erdészettel való együttműködés adja. A Bodzási út használatáért az erdészet fával fizet az önkormányzatnak, így nyílik lehetőség a rászorultaknak 5-5 mázsa fa kiosztására.
Az önkormányzat saját telepítésű erdőkben is érdekelt, már 28-29 hektárnyi erdő növöget a határban, ennek leglátványosabb darabja Erzsébet környékén található. A jövőben pedig újabb 30 hektárnyi tüzelőanyagnak való erdő telepítésére adnak be pályázatot.

A polgármester összefoglalta azokat a beruházásokat és projekteket, melyek jelenleg is zajlanak a városban, vagy a közeljövőben kezdődnek és kijelentette. Amint az ígérték, ebben a ciklusban Vásárhely fejlődni fog, és ez most látszik is. Az ország hasonló településeihez és régióihoz viszonyítva a városnak nincs oka panaszra, egy rendezett gazdasági évet zártak

A közeljövő beruházásai közül kiemelte a hamarosan megvalósuló elkerülő utat, melyet délen egy kisebb kétsávos út egészít ki. Ez az ipari park forgalmát vezeti rá az Erzsébeti útra közvetlenül, így Újváros mentesül a forgalom alól.

A Tram Train projekt is jól áll, néhány éven belül elkezdődhet a kivitelezés. A beruházás tisztán uniós forrásból valósul meg, az országban elsőként. A villamos vasútvonalnak egyébként szintén haszonélvezője lesz újváros, hiszen a Nagyállomásról Szeged belávrosában szállhatnak le az utazók.

Dr Lázár János szólt arról a tervről is miszerint tárgyalások folynak a MÁV-val a Nagyállomás épületének városi tulajdonba vételéről, ekkor azt felújítanák és méltó dísze lehetne a városnak, mivel a Kisállomás felújítása is lassan befejeződik.

Kérések, kérdések ezúttal is érkeztek a polgármester felé. Tóth József elsőként is nagy elismeréssel szólt a hivatal munkatársairól, akik a jelen rohanó világ és a számtalan ügyfél ellenére is nagyon kedvesek, készségesek és felkészültek. A polgármestert, mint a törvényhozásra ráhatással bírót pedig a hadiözvegyek és hadiárvák juttatásainak felülvizsgálatára kérte.

Kiss Bálintné több kérdést is intézett a városvezető felé, egyik a tűzifa kérelmének ügye, amiben a népjóléti iroda fog neki segíteni. A másik kérése a buszjáratokra vonatkozott. Amelyik busz a kórház felé jár Újvárosról, az keveset közlekedik, amelyik arra jár, az pedig nem áll meg a megállóban. A jövő hétre esedékes új menetrendhez ezeket a kéréseket is figyelembe veszik.

Kovácsné azt kérte, és többen egyet értettek, a környékbéli kiskocsmákban ne tartsanak élőzenés műsort esténként, mert nagyon zavarja az ott lakók éjszakai nyugalmát.

Dégi úr több felvetéssel is bombázta a polgármestert. Elmondta, ő 50 évet ledolgozott és felháborítja, hogy a fegyveres testületek tagjai 25 év után nyugdíjba mehetnek, és még utána is dolgoznak, véleménye szerint, el kellene venni a nyugdíjukat, ha dolgozni akarnak.

A sertésállománnyal kapcsolatban elmondta, hiába kommunikálják, hogy tartsanak disznót az emberek, ha azt nem éri meg. Ő már a kutyákkal eteti a disznóhúst mert az olcsóbb mint a kutyakonzerv. Egy malac mire eladósúlyba kerül 47 ezer forintba kerül, de csak 30 ezret kapnak érte, így nem fog senki sertés tenyészteni.

Szombat Mihály