A sportért felelős államtitkár az OIKST első napján, az ifjúsági szekcióban Soltész Miklóst, a NEFMI szociális, család-és ifjúságügyért felelős államtitkárát helyettesítve képviselte a magyar álláspontot, majd az oktatási szekcióban Hoffmann Rózsa, a NEFMI oktatásért felelős államtitkárának helyettesítőjeként szólalt fel a sport ágazat vezetője a magyar érdekek védelmében. A tanácsülés mai, második napján az OIKST kulturális egyeztetésén Czene Attila Szőcs Géza, a NEFMI kultúráért felelős államtitkára nevében is beszélt.

A sport szekció ülésén a sportért felelős államtitkár hozzászólását követően vita nélkül három dokumentumot is elfogadtak. Ezen anyagok tartalmi elemeit – a tagállamok korábban már részletesen is leegyeztették.

Az elsőként jóváhagyott állásfoglalás 2013-tól megváltoztatja a WADA-ban (Doppingellenes Világszervezet) az EU tagállamok képviseletét, valamint a WADA üléseket megelőzően átalakítja az EU pozíciójának koordinációját is. A belga-magyar-lengyel elnökség közös eredménye, hogy az eddigi 18 hónap helyett a jövőben 3 éves mandátumokkal bírnak majd az európaiak a WADA képviseleti rendszerében. E témában Czene Attila felszólalásában kiemelte, hogy: `a sikerre vitt módosítás lehetőséget ad egyrészről az európai érdekek erőteljesebb érvényesítésére, másrészről módot ad arra is, hogy a döntések előkészítésébe az európai tagországok hatékonyabban bevonhassák a civil sportszakmai oldalt képviselő szervezeteiket.` Ezt az állásfoglalást egyébként múlt héten a WADA Alapító Tanács ülése is tárgyalta. Montreálban Czene Attila megbízásából az uniós érdekérvényesítést is érintő egyeztetésen Molnár László, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke vett részt.

A második dokumentum a sportbéli önkéntesség értékeinek fejlesztésére fogalmazott meg konkrét javaslatokat mind a tagállamoknak, mind pedig az Európai Bizottságnak. A következtetés elemzi, hogy az állampolgárok sportaktivitását hogyan növelheti a sportbéli önkéntesség. Tartalma a 2011-es Európai Önkéntesség Évében megfogalmazott alapelvekre, valamint a magyar elnökség által kidolgozott és elfogadott hároméves uniós sport munkatervre épül.

A sportmérkőzések eredményének manipulálása elleni küzdelemről szól a harmadik következetés. Ebben az uniós országok közös elveket fogadtak el a sportban elkövetett csalások megelőzésére. A magyar elnökség által megkezdett tematikát folytatva, a bundázás elleni harc mikéntje mellett arról is döntöttek, hogy további lépéseiket a szakértők munkájára és a témát érintő kutatások eredményeire alapozzák. A tagállamok emellett egyöntetűen egyetértettek abban is, hogy az uniós szintű kormányzati lépések csak kiegészítik a civil szféra (sportmozgalom) által meghozott intézkedéseket. Elhangzott: e munkába be kell vonni a fogadási ipar szereplőit is.

Mivel a megelőzéshez nélkülözhetetlen a sportszervezetek jó kormányzása (pénzügyi stabilitás és átláthatóság), ezért a dokumentumok elfogadását követő vita is e témáról folyt. A vitaindító háttéranyag szerint a civil szféra autonómiájának feltétele: hogy a civilszervezetek is teljesítsék a jó kormányzás kritériumait. A jó kormányzás ezért az új hároméves uniós sport munkaterv által létrehozott egyik szakértői csoport fő témája.

Czene Attila, mint az EU előző soros elnökségének sportügyi vezetője ma munkaebédre is hivatalos volt. A lengyel elnökség ezt a megbeszélést a magyar, a dán és a ciprusi elnökségnek, valamint az uniós intézmények képviselőinek szervezte. A munkaebédre meghívást kaptak a nagy európai sportszervezetek, így például az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Európai Olimpiai Bizottság vezető képviselői is. Az egyeztetés a jó kormányzás kritériumairól szólt. A 47 európai állam által októberben elfogadott Európa Tanács Ajánlás szerint: `A sport részére a jó kormányzás politikai intézkedések és civil belső szabályzók komplex együttese. Célja a sport olyan alapértékeinek ápolása, mint a demokratikus, etikus, hatékony és elszámoltatható sporttevékenységek. Ezen intézkedések egyaránt vonatkoznak a kormányzati és a nem-kormányzati sportszektorra.`

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Sportért Felelős Államtitkárság