Múlt pénteken hajnalban a Moody`s hitelminősítő cég Magyarországot érintő leminősítése után ismét gyengült a forint- és részvényárfolyam, így komoly érdeklődés kísérte a miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter, és tizenegy közgazdász előre tervezett találkozóját. Matolcsy György ekkor jelentette be: fél és 1 százalék közötti gazdasági növekedést vár a kormány jövőre. A kormány azt tervezi, hogy új növekedési tervet készít, ehhez azt mondják banki forrásokat is be kell vonni.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden az Este című műsorában azt mondta: másfél százalékra tervezi a növekedés ütemét a kormány. Mint kifejtette, 0,5 és 1 százalékos közti növekedés várható, ám hozzátette, mindent meg kell tenni azért, hogy nagyobb legyen a növekedés.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a GDP 1 százalékát kitevő tartalék elegendő ahhoz, hogy 0,5 és 1 százalék közötti növekedést érjenek el. Arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint a gazdasági folyamatok, és nem pedig a spekuláció gyengíti a forintot, az államtitkár azt mondta: a spekuláció a pénzpiacon normális és gyakori jelenség.

Mint közölte, bizonytalanság jellemző az eurózónára is, ez pedig nagyon erősen hat a magyar gazdaságra. Példaként említette a német növekedést. Az államtitkár azt mondta, a német tudományos tanács számítása szerint 0,9 százalék lesz jövőre a növekedés, ez mint kifejtette – meghatározza azt is, hogy hazánkban mennyi lesz.

Cséfalvay Zoltán a műsorban azt mondta: az államadósság az év végén a GDP 76 százaléka lesz. Arra felvetésre, miszerint a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai 82 százalékot jósolnak, azt mondta: amint devizában az ország visszafizeti a 3 milliárd forintos hitelt, és helyette nem vesz fel másikat, ez csökkenteni fogja az államadósságot. Hozzátette azt is, hogy az állampapír visszavonása szintén csökkenti az államadósságot, melyet befolyásolni fog az akkori árfolyam is.

Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban az államtitkár kifejtette: a jelenlegi államháztartási helyzet sokkal stabilabb és biztonságosabb az adósságcsökkentés, valamint az államháztartási hiány tartásával, mint 2008-ban volt. Hozzátette: az egész európai gazdaság lassul, éppen ezért egyfajta biztonsági hálóra szükség van. Az államtitkár szerint szinte valamennyi európai országnak van valamilyen védőhálója, az eurózónán kívüli országok egy részénél pedig az IMF is biztosít védőhálót.

A kérdésre, hogy az IMF-tárgyalások után lesz-e devizahiteleseket megmentő újabb csomag, az államtitkár azt mondta: a végtörlesztésre december 31-ig lehet jelentkezni. A Bankszövetség javaslata a Nemzetgazdasági Minisztériumnál van, egyeztetések után döntenek a további lépésekről. Cséfalvay szerint jövőre éves átlagban 300 forint alatt lesz az euró árfolyama. Forrás: hirado.hu