A honvédelmi miniszter az EU-országok védelmi minisztereinek tanácskozása közben az MTI-nek adott nyilatkozatában ehhez hozzátette: az improvizált robbanóeszközök elleni védelem projektjébe is szeretne Magyarország bekapcsolódni, hiszen erre a célra Szentendrén kiképző központ áll rendelkezésre.
A költségvetési takarékoskodás időszakában minden európai országban egyre nehezebb biztosítani a szükséges katonai képességeket. Mint Hende Csaba fogalmazott, “a csökkenő védelmi költségvetések mellett növekvő kihívásokkal nézünk szembe”. Ezért az EU-országok igyekeznek olyan programokat megvalósítani, amelyek révén nem mindenki fejleszt mindenfajta képességet, hanem racionálisan megosztják egymással a terheket és a kapacitásokat.
A magyar miniszter elmondta: a nap folyamán az Európai Védelmi Ügynökség összesen 16 fejlesztési projektet terjesztett elő – ezek közül vonatkozik az említett négyre a magyar részvételi kötelezettségvállalás.
A védelmi miniszterek áttekintették az EU jelenlegi katonai műveleteit, amelyek közül magyar szempontból a legfontosabb a bosznia-hercegovinai ALTHEA.
Hende Csaba – mint arról az MTI-nek beszámolt – e napirendi ponthoz hozzászólva hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is tevékenyen részt kíván venni a műveletben, és üdvözli, hogy a tagállamok körében egyetértés mutatkozik annak folytatása iránt. A boszniai misszió nem csupán a térségbeli, szomszédos országok feladata, hanem európai ügy – emelte ki a miniszter. Egyetértését hangoztatta azzal, hogy a művelet során a hangsúly egyre inkább a kiképzési feladatokra kerül át, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ALTHEA végrehajtó jellegű felhatalmazása is érvényben marad.
Hende Csaba a nap folyamán kétoldalú megbeszélést folytatott két új védelmi minisztertársával, a ciprusi Demetrisz Eliadesszel, valamint a görög Dimitrisz Avramopulosszal.