A száraz sópor belégzése által annyira megtisztulnak a hörgők, hogy a kezelés után meglepően mélyet tudunk lélegezni mondta el Palotásné Borbély Melinda, aki szerint már 4-5 alkalom is jelentős javulás idézhet elő, és különösen gyerekeknél jelentkezik hamar a hatás. A kialakított barlangnak nemcsak a falát borítja só, a padlót is a fehér anyag borítja. A gyerekeket arra szokták biztatni, hogy játsszanak, mert a felvert por növeli a hatékonyságot. Egy alkalom egy óra szokott lenni, és általában tíz alkalmat szoktak javasolni, de ez betegségfüggő is, arcüreg és homloküreg bajoknál 20 alkalomra is szükség lehet.
A terápiánál nincs különösebb öltözködési megkötés, de például egy mellényt érdemes felvenni, mivel a barlangban 15-16 fok van. A köhögéstől ilyenkor nem kell megijedni, mivel a lerakódásokat felszaggatja.
A műsor vendége kitért arra is, hogy a száraz sópor egyéb légúti betegségek mellett allergia ellen is hatékony, könnyíti a betegség lefolyását, normalizálja a nyálkahártya gyulladtságát.
A só élettani hatására színterápiával is rásegítenek. A mennyezetbe a hét fő csakra színeit sugárzó világítást szereltek be. Így a légutak tisztulása mellett energiával is töltődhetünk.

Palotásné Borbély Melinda szerint a sóbarlang azoknak is jót tesz, akik egészségesek, mivel erősíti az immunrendszert, így megelőzhetjük a megbetegedést.

Kokovai Péter