Az Őszi Tárlat számtalan hagyományához az is hozzátartozik, hogy a kiállítás zárásaként a zsűri tagjaiból és a díjazott művészekből álló bizottság elemezi és értékeli a tárlat szakmai tapasztalatait és a következtetések összegzésével járul hozzá az elkövetkező kiállítás előkészítéséhez. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója expozéjában kiemelte, hogy az idei a nagy számok tárlata volt. Rekordszámú pályamunka érkezett: 323 művész 734 képzőművészeti alkotásból kellett a zsűrinek kiválasztania a kiállítandó műveket. A december első vasárnapjáig nyitva tartó kiállításon végül 177 alkotó 263 művét láthatja az érdeklődő nagyközönség, melynek megoszlása 148 festmény, 35 grafikai és 80 szobrászati, plasztikai alkotás. Hasonló mennyiségű művet a 38. Őszi Tárlatra adtak be, igaz akkor csupán kétszázegynéhány művésztől, viszont jóval több művet hagyott bent az akkori zsűri.

A fenti `számmisztikai` adatokhoz fogalmazta meg a tárlat főszervezője szakmai kérdéseit: Szükséges-e az Őszi Tárlat rezervátum jellege, miszerint maradjon-e továbbra is meghívásos évente mintegy félezer felkérést küldenek ki a művészeknek, bár a kiállítók fele hivatalos felkérés nélkül adja be műveit kiállítás vagy váljon teljesen nyitottá. A fenti nagyszámú pályamunka magával vonja, hogy milyen irányba mozduljon a zsűrizés menete és a bírálók szigora, illetve miként értékelik a meghívott szakértők a rendezést. Az 58. Őszi Tárlat értékeléséhez hozzátartozik, hogy eddig mintegy négyezren látták a kiállítást, valamint a helyi sajtóorgánumok tudósításain túl számos művészeti lapban és adásban jelent meg az országos űrt betöltőt kortárs művészeti seregszemle.

Nagy Imre igazgatói bevezetőjét követően kezdte meg munkáját a bizottság, melynek eredményét az elkövetkező évek kiállításain láthatja meg a nagyközönség. Akik pedig még nem látták az idei tárlatot, e héten még saját szemükkel is meggyőződhetnek arról, hogy közel a hatvanhoz is igencsak friss és fiatalos az idei Őszi Tárlat!

Elek András
sajtóreferens
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ