Aszály a télben – egyre komolyabban veszélyezteti az élővilágot az Észak-Alföldön tapasztalható szárazság. A folyók, tavak vízszintje vészesen csökken. A régióban csaknem négy hónapja nem volt számottevő eső. Az átlagos évekhez képest már 120 milliméternyi csapadék hiányzik.

Aki mostanában járt az Észak-Alföld nagyobb folyóinál, például a Tiszánál, a Sebes-Körösnél, esetleg a Berettyónál, megdöbbenve láthatja, hogy mennyire csökkent a vízszintjük. Sok helyen a meder közepén is szigeteket keletkeztek.

Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, azontúl, hogy augusztus eleje nem volt kiadós eső a környéken, tovább rontja a képet, hogy novemberben egyáltalán nem hullott csapadék. A mostani vízszintek körülbelül hatvan-nyolcvan centiméterrel vannak az eddig mért legkisebb érték fölött. `Tehát azt ma még nem mondhatjuk el, hogy az eddigi legkisebb vizek álltak elő, de közel vagyunk hozzá` mondta a szakember. Utoljára az 1990-es években volt a mostanihoz hasonló szárazság.

A képhez tartozik, hogy az évnek ebben az időszakában a vízfelhasználás alacsony szintű. Egyedi eset, ha valamely földművelő társaság ilyenkor nagyobb mennyiségű öntözővizet igényelne. Bara Sándor arról is beszámolt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú prognózisa szerint az elkövetkező téli hónapokban csak kissé enyhül majd a szárazság.

Forrás és teljes cikk: hirado.hu