Az MNO értesülése szerint 2013. január 1-től a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válna, amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. A lapunk birtokába került törvényjavaslat szerint dohánytermék kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban lesz forgalmazható, ami szintén jelentős szigorítás az eddigi gyakorlathoz képest.

A dohánybolttal szembeni fontos követelmény a javaslat szerint a tevékenységére, valamint a belépésre jogosultak életkori korlátozására vonatkozó megfelelő figyelmeztető jelzések elhelyezése. Szintén szigorítást jelent, hogy a 18 év alattiak a dohányboltban felszólíthatók lesznek életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására, ennek megtagadása esetén a rendőrség is közbeléphet.

500 milliós bírság is jöhet

A szabályozás fontos része, hogy kétezer fő lakosságszám alatti településeken legfeljebb egy, kétezer fő lakosságszám feletti településeken minden kétezer fő után egy jogosult végezhet többek között cigaretta értékesítést. A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet olvasható a fideszes javaslatban.

Áthágták az előírásokat

Mint ismert, Magyarországon évtizedek óta kiemelkedően magas az egy főre jutó éves cigarettafogyasztás. A mostani szabályozás egyértelmű célja, hogy változtasson azon a gyakorlaton, miszerint az elmúlt évtizedekben a hatályos jogszabályok megszegésével fiatalok tömegei jutottak, és jutnak ellenőrizetlenül cigarettához és más egyéb dohánytermékhez, az előírt korlátozások áthágásával.

A dohányzás következtében hazánkban évente ezrek vesztik életüket légzőszervi, légúti és keringési, szív- és érrendszeri megbetegedésekben. Az egészségügyi károsodások járulékos hatásaként a mindenkori központi költségvetésből jelentős összegeket emészt fel a dohányzás megelőzésére, valamint a megbetegedések kezelésére kiépített állami intézményrendszer fenntartása és működtetése.

Sok helyen nem lehet majd rágyújtani

Az Országgyűlés idén április 26-án módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken , a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012. április elsején kezdődik.Forrás: mno.hu