Egy új neurológiai tanulmány szerint azonban nincs különbség a halálozási arányokban a hétvégi illetve hétköznap történő megbetegedéseket illetően. Sőt, azt figyelték meg, hogy azok a betegek, akik hétvégén érkeznek a kórházba, nagyobb gyakorisággal kapnak tPA-t. Ez egy szöveti plazminogén aktivátor, mely feloldja a vérrögöt, ami elzárja a keringést.

A tanulmány szerzői azzal magyarázzák a hétvégén történő gyakoribb tPA használatát, hogy hétköznapokon az orvosok elfoglaltabbak, a gépek és felszerelések is teljesen ki vannak használva, míg hétvégén kisebb ezek kihasználtsága.

Ezen kívül hétvégén a betegek általában sokkal gyorsabban beérnek a kórházba, mivel a forgalom is kisebb, másrészt mivel nincsenek a munkájukkal elfoglalva, hamarabb észreveszik a figyelmeztető tüneteket.

Ha a beteg időben érkezik, az orvosnak sem kell azon gondolkodnia, kockáztassa-e a tPA használatát, melynek 3 – 4.5 órás ablakperiódus az ajánlott ideje.

A vizsgálat eredményéről bővebben a februárban San Antonio-ban megrendezésre kerülő nemzetközi stroke konferencián lehet majd hallani.
Forrás: webbeteg.hu