Battonyán a TÁMASZ Közalapítvány 1996 óta szervezi meg a rászorulók szociális földprogramját, amihez az önkormányzat biztosította a földterületet, idén 42,5 hektárt.

— A földprogramra óriási volt a túljelentkezés. Ötven főt vontunk be, akiket több mint kétszáz jelentkezőből választottunk ki. Mivel a terület a várostól tizenöt kilométerre volt, ezért nem választhattunk intenzívebb növényi kultúrát, mint a kukorica. Kétszer kellett megkapálni. A munkából a földprogram résztvevőinek családtagjai is kivették a részüket — tudtuk meg Sztanojev Ivánnétól, a közalapítvány kuratóriumi elnökétől. Az idei jó termés volt, a családok 80 ezer forintot kaptak.

— Nagyon örültek a pénznek. Van, aki disznót vett, más felruházta télire a gyerekét. A többség pedig beszerezte a tűzrevalót és kicsit még a hűtőt is feltöltötte — mondta a visszajelzésekről Sztanojev Ivánné.

A program másik elemeként száz családnak (itt is nagy volt a túljelentkezés) osztottak ki 15 ezer forintos vetőmagcsomagot. Míg tavaly elverte a termést a jég, idén a családok szinte minden zöldségfélét megtermelhettek, ami a főzéshez kell.

— Jövőre nagy valószínűséggel nem tudjuk folytatni a szociális földprogram első ágát, a kukoricatermesztést. Az önkormányzatnak ugyanis a gazdasági helyzete miatt el kellett adnia a földjét, így nem lesz területünk.

Sztanojev Ivánné hangsúlyozta, amíg lesz forrásuk a vetőmagra, azt továbbra is osztanak, hogy segítsék a rászoruló családokat. Szeretnék bővebb körben kiterjeszteni a programot. A közalapítványnak van egy kistraktora, idén ekét is vásároltak. Több családot azért kellett kihagyniuk a vetőmagosztásból, mert a kertjük hosszú évek óta megműveletlenül állt. Jövőre ezt a gondot is kiküszöbölik a fejlesztésnek köszönhetően.Forrás: Beol