Az elmúlt két hónapban két olyan baleset is történt Békés megyében, amikor kerékpárúton közlekedő gyalogos ütközött kerékpárral, illetve segédmotorral. Ennek kapcsán a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet a láthatósági mellény használatának fontosságára.

A fényvisszaverő öltözet használatáról a KRESZ rendelkezik. A rendelet szerint `a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak, személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie`.

Mivel a kerékpárút is úttestnek minősül, a kerékpárúton való közlekedéskor a kerékpárosokhoz hasonlóan a gyalogosoknak is láthatóvá kell tenniük magukat. Ezzel szemben az elmúlt hetek tapasztalata az, hogy egyedül vagy párban közlekedő gyalogosok sokszor figyelmen kívül hagyják ezt a szabályt, és így veszélybe sodorják magukat.

Futni, kocogni indulnak a külterületi kerékpárutakon, és nem gondoskodnak láthatóságukról. Pedig már késő délutántól a szürkület, illetve a sötétség, reggel pedig a köd jelentősen megnehezíti észlelhetőségüket. Ha hosszú ideig vannak a szabadban, a szemük hozzászokik a sötéthez, és azt gondolhatják, hogy a kerékpárosok, és más járművek vezetői ugyanúgy látnak a sötétben, és időben észre is veszik őket. A járművezetők látóterét azonban lámpa világítja meg, így a sötétben mozgó, sokszor sötét ruházatban lévő alakokat jóval nehezebben észlelik.

Ezért a rendőrség a balesetek elkerülése érdekében kéri a gyalogosokat, hogy amennyiben külterületi úttesten, kerékpárúton, leállósávon, útpadkán gyalogolnak, futnak, használjanak a láthatóságukat elősegítő eszközöket! A járművekben is tanácsos készenlétben tartani egy sárga mellényt, hiszen ha a vezetőnek út közben meg kell állnia és ki kell szállnia, mindenképpen fel kell vennie. A fényvisszaverő mellények, prizmák, karpántok, villogók már pár száz forintért beszerezhetőek, és ha vigyáznak rájuk, hónapokig biztonságosabbá tehetik a közlekedésüket.

(Forrás: Beol.hu)