A TV2 Mokka című műsorában Rogán Antal kifejtette: a magyar államháztartási hiány nem vethető össze például portugállal, vagy a görögországival, ahol 7-9 százalékos államháztartási hiányt kell csökkenteni, míg Magyarországon a hiány 3 százalék. Hozzátette azt is, hogy a magyar fizetési mérleg pozitív.
Rogán Antal minderről annak kapcsán beszélt, hogy megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody’s Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
A gazdasági bizottság elnöke elmondta: ugyanakkor a Moody’s helyesen állapította meg, hogy van egy súlyos örökség, mind az államnál, mind a családoknál óriási devizaadósság halmozódott fel, de az elmúlt másfél évben a kormány mindent megtett, hogy ennek a kockázatát mérsékelje.
A három nemzetközi hitelminősítő közül csak a Moody’s lépte meg a leminősítést, a Standard and Poor’s jelezte, megvárja, hogy a magyar kormány milyen megállapodást köt az IMF-fel, és hasonló jelzést küldött a Fitch is – mondta Rogán Antal.
“Azt érezzük, hogy hetek óta egy koncentrált és erős támadássorozat folyik a forint ellen, s úgy gondolom, hogy a Moody’s lépése, amit nem tartok indokoltnak, ebbe a körbe tartozik” – fogalmazott a Fidesz politikusa.

forrás:MTI