A TASZ csütörtökön úgy értékelte, hogy súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek iskolarendszerből való kiszorulásához vezethet, és súlyosan veszélyezteti az érintett gyerekek alapfokú oktatáshoz való jogainak érvényesülését a Fidesz frakcióvezetőjének módosító javaslata. Mint írták, szülők, szakemberek és civil szervezetek levélben tiltakoztak, hogy eltöröljék a legsúlyosabb fokban fogyatékos gyerekek iskolai osztályaiban a minimális óraszámokat.
“Ezzel az állítással nem értünk egyet, azt visszautasítjuk! Az indítvány célja ugyanis az, hogy a kiemelt figyelmet érdemlő gyermekek fejlődését a fejlesztő foglalkozások a lehető legjobban segítsék” – rögzíti az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Fidesz.
Hozzáteszik: a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek esetében nem a gazdaságosságnak, hanem a szakmaiságnak kell dominálnia, amelybe az is beletartozik, hogy az egyénre szabott óraszám meghatározását megfelelő szakmai fórumra, szakértői bizottságokra kell bízni.
A súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztő iskolai oktatása során a tanulás és a tanítás hagyományos formája nem alkalmazható – olvasható a kormánypárt közleményében.
Mint írják, a komplex károsodás következményeként rendkívül változatos formában megjelenő, összetett tünetegyüttes alakul ki, amely a személyiség fejlődésében jelentős eltéréseket, a tevékenységekben súlyos akadályozottságot, és a társadalmi életben való részvételben súlyos hátrányokat okoz.
“Éppen ezért a javaslat értelmében a fejlesztő foglalkozások heti óraszámát szakértői bizottság a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek egyéni szükségletei és lehetőségei alapján határozná meg, minden gyermek számára külön-külön, az őt leginkább segítő fejlesztési keret meghatározásával.
A szakértői bizottságok szakmai autonómiával rendelkeznek, szakmai munkájukat sem a fenntartóknak, sem egyes oktatási-nevelési intézményeknek nem áll jogában befolyásolni” – hangsúlyozza a Fidesz, amely szerint valójában pontosan ez az, ami a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek számára segítséget jelent, nem pedig a különbségeket és az egyéni szükségleteket figyelmen kívül hagyó kötelező óraszámkeret, amely sokuk számára túlzott megterhelést jelent, sokuknál pedig a fejlődés lelassulását eredményezheti.
Tehát nem a Fidesz frakcióvezetője által javasolt módosító indítvány hagyja figyelmen kívül a gyermekek érdekeit, hanem a jelenlegi szabályozás, amely melletti kiállásával a TASZ egy korszerűtlen, a rászoruló gyermekek számára előnytelen rendszer mellett teszi le voksát – összegez közleményében a Fidesz.

forrás:MTI