Az egymásra épülő, három lépcsős modulsorozat első állomásának kiképzőgárdája – Molnár Károly őrnagy, Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes, Tar Tamás őrmester elméleti módszertani felkészítés és gyakorlati végrehajtás keretein belül foglalkozott a résztvevő állománnyal. A kiképzés anyagának olyan hagyományos küzdősportok képezték részét, mint az ökölvívás, a judo és a karate ezek mellé vettek más harcművészeti ágakból is elemeket, így a ju-jitsuból és a krav-magából. A küzdelem-centrikus kiképzés kitérési irányok, ütések, rúgások, földre viteli technikák, feszítések, rögzítések, valamint lefojtások oktatásával kezdődött. A hét második felében a késharc alapjait tanulták a katonák, majd a már elsajátított kézitusa eljárások alkalmazásával komplex önvédelmi technikákra, valamint kontrollált páros küzdelmekre került sor.

A dandár összes alegységétől érkeztek jelentkezők a kiképzésre. Többségük már szerzett tapasztalatot valamilyen küzdősportban. Rendfokozat szempontjából vegyes volt a társaság – akadt köztük őrvezető és százados is, akik a modulsorozat sikeres befejezése után a saját alakulatuknál, illetve alegységeiknél adhatják majd tovább a katonai kézitusa kiképzésen tanultakat.

“A kézitusa fogalmán a közelharc olyan speciális fajtáját értem, amelynek során változó közegben, gyakran szélsőséges körülmények közötti test-test elleni pusztakezes vagy hideg fegyverrel végrehajtott küzdelem folyik, amelynek célja az ellenség legyőzése és a túlélés.” (Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes közelharc-kézitusa szakértő)

Miklós Bence zls.