2011. januárjában alakultak meg a Kormányhivatalok országszerte. A 17 szervezeti egységet tömörítő hivatal létrehozásának célja, hogy megegyszerűsítse az állampolgárok számára az ügyintézést. A közigazgatás átalakításának végcélja az, hogy az összes állami feladatot egy helyről tudjuk intézni mondta B. Nagy László kormánymegbízott. Várhatóan 2013-ra fejeződik be az a folyamat, amelynek végén mindenki a lakóhelyén érheti majd el az állam hivatali szolgáltatásait.

Csongrád megyében két helyen Hódmezővásárhelyen és Szegeden működnek Kormányablakok. Körülbelül 70-féle ügykörben lehet intézkedni ezeken a helyeken. A Kormányablakok egyre népszerűbbnek mondhatóak a lakosság körében. Hódmezővásárhelyen a közelmúltban köszöntötték az ötezredik ügyfelet. A legnépszerűbb ügykörök között szerepelt az utóbbi időben a magyar állampolgárság igénylése is. Az új járási rendszer kiépítése után Csongrád megyében 17 helyen nyílik majd lehetőség az egyablakos ügyintézésre.

A héten megszavazta a parlament az a törvényt, melynek értelmében a megyei önkormányzatoktól számos feladatot átvesznek a Kormányhivatalok. Így ennek értelmében, mint intézményfenntartókhoz valamivel több mint 20 szociális, oktatási intézmény és alapítvány kerül majd a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz, 2012. január 1-jétől. A kormánymegbízott szerint ebből a változásból semmit sem fognak érezni az eltartottak, a dolgozók pedig állami alkalmazottakká válnak. A változásra azért is szükség van, mert sok megyei önkormányzatnak válik egyre nehezebbé a fenntartás.

Kodácz Csengele