Zűrzavar van az MSZP háza táján és nagyon nagy káosz van a szocialista fejekben mondta Selmeczi Gabriella. Hozzátette: miután a baloldali politikusok nem tudnak érdemben részt venni a szakpolitikai munkában, ezért újra rémhíreket terjesztenek.

Kifejtette: újra a nyugdíjról és a nyugdíjrendszer átalakításáról állítanak valótlanságokat, és hazudnak a tényekről. Ezzel szemben a Fidesz szóvivője, felsorolva a tényeket a nyugdíjakkal kapcsolatban, tételesen cáfolta a szocialisták valótlan állításait.

Mint mondta: jövő év elejétől minden nyugdíjas 4,2 százalékos emelésben fog részesülni, illetve idén novemberben egy egyösszegű 6 százalékos nyugdíj kiegészítést fognak kapni.

`Ezt a megállapodást a Fidesz-KDNP szövetség be is tartja`

Ezzel összefüggésben Selmeczi emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány iktatta törvénybe a nyugdíjemelések módját, illetve szavai szerint – az egyszeri kiegészítésről is jogszabály rendelkezik. További tényként említette meg a szóvivő azt, hogy a Fidesz-MPSZ megállapodást kötött a nyugdíjasokkal, mely szerint a nehéz gazdasági körülmények ellenére is értékállóak maradnak a nyugdíjak. `Ezt a megállapodást a Fidesz-KDNP szövetség be is tartja` hangsúlyozta, hozzátéve: `üdvözöljük a kormány azon döntéseit, melyek alapján a nyugdíjak vásárlóértéke nem romlik`.

Selmeczi ennek kapcsán rámutatott arra is, hogy a szomszédos országokban nemhogy nem növekszik, hanem csökken a nyugdíjak nominálértéke. `Mi a gazdasági nehézségek ellenére is óvjuk a nyugdíjasokat` – hangsúlyozta. A politikus beszélt arról is, hogy minden olyan nyugdíjas, aki korhatár előtti járadékot kap, ugyanúgy 4,2 százalékos emelésben fog részesülni, mint az öregségi nyugdíjasok.

“A szocialisták úgy adták át a nyugdíjkasszát, hogy abból minden harmadik forint hiányzott”

Selmeczi Gabriella reagálva Kórozs Lajos szocialista képviselő szavaira – megemlítette, hogy az a jogszabály, amely alapján 40 munkában eltöltött év után teljes jogú öregségi nyugdíjba vonulhatnak a nők továbbra is hatályban van. Az a Kórozs Lajos `kürtölte tele a sajtót rémhírekkel`, akit egyébként a választópolgárok méltatlannak tartottak arra, hogy országgyűlési képviselő legyen utalt a szóvivő arra, hogy a 2010-es választásokon egyéni jelöltként vereséget szenvedett a baloldali politikus.

Hozzátette: ő volt az az MSZP-s tag, aki nem aggódott akkor, amikor az MSZP-SZDSZ kormány úgy adta át a nyugdíjkasszát, hogy minden harmadik forint hiányzott abból. Ezzel összefüggésben Selmeczi kiemelte: ha tavaly a Fidesz-KDNP kormány nem indítja el nyugdíjvédelmi programját, akkor nem lett volna miből kifizetni a járandóságokat.

A svéd modellről szólva úgy fogalmazott, hogy nem érti miért épp most pattant ki a szocialisták fejéből ez az ötlet, illetve azt sem érti, hogy ha ez így lenne, az miért lenne baj. Azonban semmiféle előterjesztés nincs a kormány asztalán, ami a svéd nyugdíjrendszer bevezetéséről szólna szögezte le.

Hamarosan döntés születhet az eva mértékéről

Újságírói felvetésre reagálva Selmeczi Gabriella kifejtette: kemény vita folyt az eva ügyében a frakció és a kabinet között, de végül kompromisszumos megoldás született. Az eva jövő évi adómértékére vonatkozó kormányzati számítást még várja a Fidesz, de a szóvivő szerint ez órákon, napokon belül kiderül, hiszen azt a képviselőcsoportnak még egyszer meg kell majd tárgyalnia.

forrás:fidesz.hu