A reggeli elmaradását a szülők 52 százaléka a sietséggel, közel 60 százaléka pedig azzal indokolja, hogy a gyerek még nem éhes. A válaszadók 46 százaléka szerint közel van a következő étkezés – állapította meg a Magvas gondolatok a reggeliről elnevezésű felmérés, amelyet a Medián készített a Nestlé felkérésére. A kutatás 500 olyan édesanya megkérdezésével készült, akik 4-14 éves korú gyereket nevelnek.
A kutatásban részt vevők 65 százaléka szerint a kenyérféleség elengedhetetlen az ideális reggelihez, ugyanakkor a teljes értékű gabonáról csak 7 százalék tudja, hogy táplálóbb, ám 35 százalék egészségesebb összetételűnek tartja a finomlisztnél. A felmérés szerint a reggelire leggyakrabban fogyasztott étel a felvágottas vajas kenyér. A szülők 51 százaléka úgy véli, hogy körültekintően tervezi meg a gyerek étkezését, a számok azonban mást mutatnak. Bár az anyáknak megvan a kialakult véleményük, az esetek háromnegyedében mégis csemetéik kívánságán múlik, hogy mit esznek, és csak minden negyedik alkalommal tudja érvényesíteni akaratát a szülő – hívta fel a figyelmet Venczel Tímea szociológus, a kutatást végző Medián elemzésvezetője.
A reggeli tartalmazzon teljes értékű gabonával készült élelmiszert, tejterméket, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve valamilyen innivalót, például 100 százalékos gyümölcslevet – közölte Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a sajtó képviselőinek rendezett csütörtöki budapesti tájékoztatón, hozzátéve: a felnőtt felelőssége, hogy milyen ételt ad a gyerekének, ráadásul a szülő alakítja ki az étkezések időpontját és az adagok mennyiségét is meghatározhatja.
A teljes értékű gabonával a gabonaszem mindhárom része – a csíra, a korpa és a magbelső is – belekerül az ételbe, míg a finomliszt csak a magbelet tartalmazza. Ennek köszönhetően például több mint négyszer annyi élelmi rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer annyi káliumot tartalmaz. A teljes értékű gabonával készült élelmiszerek jelentik az egyik legfontosabb élelmirost-forrást. Ezek a rostok nem csupán a jóllakottság érzését keltik, hanem az emésztőrendszer egészséges működéshez is elengedhetetlenek.
A gabonapelyhek közül a teljes értékű gabonával készülteket érdemes fogyasztani, mivel ezeket vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják.

forrás:MTI