Vita az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításának általános vitájában felszólaló képviselők közül Garai István Levente (MSZP) egyebek mellett arról beszélt, hogy a tisztességes és szakszerű privatizációnak helye lehet az egészségügyben.
A fideszes Horváth Zsolt azt hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a háziorvosok akár évtizedeken át folyamatosan és stabilan kezelhessék a helyi lakosságot. Szintén az előterjesztés pozitívumaként említette, hogy amíg mostanáig a terhességi gyermekágyi segélyt kizárólag az anya vehette igénybe, addig a törvényjavaslat életbe lépése után akár már az apa, az örökbefogadó, vagy a gyám is kézhez veheti ezt az összeget.
Frakciótársa Bábiné Szottfried Gabriella elmondta: a törvénymódosítások a próbavásárlások eddig szabályozatlan területét is rendezni kívánja, így a jövőben akár az ÁNTSZ is élhet ezzel a lehetőséggel. A szintén kormánypárti Szalay Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány korházi osztályon, így különösen a traumatológiákon nem hajlandók soron kívüli ellátást biztosítani a táppénzen lévőknek. A politikus ezért azt kérte az egészségügyi kormányzattól, hogy pontosítsa az erről szóló, közelmúltban hozott jogszabályt.
A jobbikos Kiss Sándor felszólalásában azt kérte, hogy a – tervezettel ellentétben – a nem vényköteles gyógyszereket se lehessen csomagküldés útján megrendelni.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár zárszavában azt mondta, a jelenlegi gazdasági világválság közepette nem egyszerű kezelni az egészségügy átalakítását, de szerinte “következetes és szívós” munkájuknak köszönhetően már kezd láthatóvá válni az új rendszer, így például a háziorvosi és az alapellátási program elemei.

Az ülést levezető elnök ezt követően lezárta a javaslat általános vitáját.

A gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló albizottság mandátumának meghosszabbításáról szóló határozati javaslat részletes vitájában Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) azt mondta, a Németh Szilárd István által benyújtott módosító javaslat január végéig adna határidőt a jelentés elkészítésére, de – mivel akkor nem ülésezik a Parlament, és így a bizottságok sem – szerinte nem lesz idő a munka befejezésére.
Móring József Attila (Fidesz) az előterjesztő nevében úgy reagált, az albizottság januárban is ülésezhet, így lesz idő a még hátra lévő munka elvégzésére.

A felszólalást követően az elnöklő Latorcai János lezárta a részletes vitát, majd több általános vitát is lezárt, amelyekhez a szerdai ülésnap végéig lehetett módosító javaslatot beterjeszteni.
A Parlament csütörtök reggel 8 órakor folytatja munkáját.

forrás: MTI