A támogatásokkal a kormány a kis- és középvállalkozások kiemelt céljainak megvalósítását szeretné elérni tette hozzá az államtitkár, aki fontos eredménynek tartja, hogy a programnak köszönhetően négyszeresére gyorsult fel a források kihelyezése a gazdaságba. Az előző kormányzat idején heti ötmilliárdnyi forrás segítette a vállalkozásokat, amely mostanra hetente húszmilliárdnyi forrás átadását érte el.

A pályázatok elbírálását is felgyorsították, a támogatói döntések fele annyi idő alatt születnek meg, mint korábban hangsúlyozta dr. Molnár Ágnes, aki adatokkal is alátámasztotta: a kormányváltás előtt mintegy 100 döntés született pályázatokról, amely 200-205 döntésre emelkedik az új szisztéma alkalmazásával.

Jövőre 1400 milliárd a kis- és középvállalkozásoknak

A jövő évben a minisztérium tervei szerint 1400 milliárd forint kerül kihelyezésre a Széchenyi terv keretein belül a gazdaság élénkítésére, Magyarország megújítására szögezte le az államtitkár, hozzátéve: ezt mind a kis- és középvállalkozások céljainak megvalósítására fogják fordítani, amely ezeket, és rajtuk keresztül az egész társadalmat meg fogja erősíteni.

Az Új Széchenyi Tev célja a versenyképesség, a foglalkozatás és a munkahely teremtés biztosítása a kis- és középvállalkozók megerősítésén keresztül. Ezért tették egyszerűbbé a pályázatokat, így az egyszerűbb kiírásokkal és gyorsabb elbírálásokkal együtt válnak elérhetővé a kormányzati célok is. De ennek az eszköze a vállalkozások adminisztráció terhének további egyszerűsítése is.
A kormány büszke a működő vállalkozásokra
Dr. Molnár Ágnes kijelentette: a kormányzat büszke azokra a vállalkozókra, akik meg tudták őrizni pozícióikat az előző kormányzat intézkedései után is, vállalkozásaik ma is talpon vannak, és megőrizték a munkahelyeket, ezért is cél, hogy a pályázatok mind az ő boldogulásukat segítsék. Mint az államtitkár rámutatott: ha egy vállalkozás csak egy munkahelyet tud teremteni, az összeadódva több százezer munkahelyet jelent az országban.

Népszerűek a vállalkozásfejlesztési pályázatok, amelyet bizonyít a beadott tervek magas száma is. A pályázatok kiírását megelőző társadalmi konzultáció során felmérték, mire is van szükségük a vállalkozásoknak, így a pályázatokban visszatükrözhették az elérni kívánt célokat, ennek is köszönhető, hogy a tavasszal kiírt lehetőségekre több mint hétezer pályázat futott be, amelyből négyezer pozitív támogatói döntést összesen 57 milliárd értékben – tudhat magáénak.

Azonban az 57 milliárd nem a fejlesztések teljes összege, hanem ezek a támogatások további forrásokat generálnak, ami azt jelenti, hogy mintegy 200 milliárdnyi fejlesztési forrás mozdult meg, amely a gazdaság motorjait jelentő kis- és középvállalkozásokon keresztül hozza mozgásba a gazdaságot.

Népszerű, 10-15 milliós támogatások egyablakos rendszerben
A vállalkozásfejlesztő pályázatok között van az eszközfejlesztési és a technológiai fejlesztést célzó pályázatok mellett új típusú, a kombinált mikro hitelt nyújtó lehetőség is, amelyek előnye, hogy minimális, mindössze tíz százalékos önrésszel visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást is jelent, egyablakos ügyintézéssel. Ennek sikerét az is adja, hogy 10-15 milliós forráshoz juthatnak a vállalkozások, amely bizonyítja, hogy nem sok százmilliós pályázatokra, hanem ilyen kisebb források megerősítik a kisebb cégeket, hogy sikeresek legyenek.

Az újfajta pályázatok iránti igényt igazolja a pályázati hajlandóság mérőszámainak emelkedése a kis- és középvállalkozások körében állapította meg dr. Molnár Ágnes, hozzátéve: igyekeznek nyomon követni, mi minden valósul meg a források segítségével. Ha Nyíregyházán egy pizzás, vagy egy kecskeméti fodrászüzlet egy másik településen is tud üzletet nyitni, az mind bizonyítja a források kihelyezése iránti szükségletet.

Arnay

Megosztom! |