`Tudom, hogy sokan már jártak Afganisztánban és vettek részt hasonló műveletben, de az újabb feladat és kihívás magában rejt olyan veszélyeket, amilyenekkel eddig nem találkoztak` figyelmeztette a katonákat dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök.
A amerikai és magyar katonák közös felkészülése és együttműködése kapcsán Robert W. Duggleby ezredes, az Amerikai Egyesült Államok katonai attaséja úgy fogalmazott: `Ők már egy csapat, úgy harcolnak együtt mint testvérek.`
Fábián László alezredes, a kontingens parancsnoka elmondta, a misszió arról szól, hogy az afgán haderő képes legyen önállóan, szervezett formában működni, a rendet fenntartani, akkor is, ha az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők) elhagyta az országot. Az alezredes elárulta, hogy a családja ugyan nem örül annak, hogy ismét hónapokig távol lesz tőlük, de megértik és lelkileg támogatják.
Bela Tamásnak ez lesz a negyedik missziója, korábban három alkalommal Szerbiában volt. A főtörzsőrmester úgy gondolja, hogy a magyarországi missziók közül ez a legerősebb, ez jelenti a legnagyobb kihívást, ezért szeretné kipróbálni magát Afganisztánban is. Tamás párja is hivatásos katona, így egy kicsit belelát ebbe a dologba.
George D. Henderson alezredes, a kontingens parancsnok-helyettese szerint nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a magyar katonákkal, és nagyszerűen tudnak együttműködni. Hódmezővásárhelyt az amerikai katonák nagyon megszerették, és nagyon örülnek, hogy itt lehettek.

Kokovai Péter