Font Sándor (Fidesz), a mezőgazdasági bizottság elnöke a testület ülését követően az MTI-nek elmondta: a számvevőszéki és költségvetési bizottság által benyújtott egyik módosító indítvány lehetőséget biztosított volna a helyi önkormányzatoknak, hogy adót vessenek ki a termőföldre. Ezt a javaslatot a parlamenti többség hétfő este, az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokról való parlamenti szavazás során leszavazza majd – közölte a bizottság elnöke.
Hozzátette: az indítványtevő bizottság a telekadó fogalmi körét bővítette volna a szántóföldi területekre is, így a helyi önkormányzatoknak lehetőségük lett volna a közigazgatási határon belül lévő szántóföldekre, növénytermesztési földterületekre telekakadót kivetni 2013-tól.
Font Sándor szerint a javaslat azt célozta volna, hogy a külterületi utak javításához, amelyre az önkormányzatnak nincs pénze, járuljanak hozzá azok, akik használják az utat, így a gazdálkodók, termőföld használók.
Leszögezte: az indítvánnyal a Fidesz mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinetje egyáltalán nem értett egyet, a hétfő délelőtti frakció ülésen ezt szóvá is tette, és az egyértelmű határozat született, hogy a Fidesz-frakció nem támogatja a javaslatot.
Font Sándor elmondta, hogy a termőfölddel kapcsolatban semmiféle módosítást nem is szeretnének a következő hónapokban, hiszen készül a termőföldtörvény, amely kitér majd az uniós állampolgárok vásárlási tilalmának megszűnésére 2013-tól, a genetikailag módosított növénytermesztés további megtartására, és az alaptörvényben a termőföld különleges státuszának nevesítésére.
Várhatóan nagyobb lélegzetű, új szemléletű termőföldtörvény kerülhet tavasszal a parlament elé, amíg ez nem történik meg, addig semmilyen, nagyobb lélegzetű, a termőföldhöz kapcsolódó indítványt nem támogat a képviselőcsoport, különösen nem az adóterhelést – szögezte le a bizottság elnöke.
Gőgös Zoltán (MSZP) a mezőgazdasági bizottság alelnöke a bizottsági ülésen azt mondta: “furcsa” ez a módosító indítvány, hiszen azt a múlt héten a számvevőszéki és költségvetési bizottság kormánypárti többsége fogadta el és nyújtotta be.
A bizottsági ülésen a kormány képviselője is jelezte: a kabinet nem támogatja a módosító indítványt.Forrás: MTI