Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a tanácskozás után – amelyen megtárgyalták a 2012-es adótörvények módosító javaslatait – a népegészségügyi termékadóval kapcsolatos döntést azzal magyarázta az MTI-nek, hogy mivel nemrégen vezették be ezt az adófajtát, nem tartják indokoltnak, hogy változtassanak az érintett termékek körén, illetve az adómértéken.
Elmondták azt is, hogy megmaradnak a helyi önkormányzati adószabályozás keretei, nincs változás az önkormányzatok adókivetési jogában, csak a kommunális adó mértékének felső határa fog kis mértékben emelkedni, illetve a kivételek körét szűkítik például úgy, hogy az építményadó esetében a közműcégek kikerülnek “az eddig kivételezett helyzetben lévő cégek közül”. Az ingatlanadóról Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője már múlt héten elmondta, hogy annak bevezetését sem a kormány, sem pedig a Fidesz-frakció nem támogatja.
Új adófajták bevezetésére nem lesz lehetőségük a helyhatóságoknak – szögezték le a kormánypárti politikusok.
Rogán Antal hozzátette emellett, hogy jövőre jelentős mértékben csökken a gépjárművek regisztrációs adója. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan szigorodik a gépjárművekre vonatkozó áfabefizetési kötelezettség szabályozása – közölte a fideszes képviselő.
A külföldi rendszámú autókat érintő változás, hogy január 1-jétől az eddigi 30 napos megengedő szabály helyett “gyakorlatilag csak 24 óráig lehet használni külföldi gépjárművet igazolással Magyarországon” – mondta Rogán Antal, megjegyezve, hogy ezt a rendelkezést alkalmazzák Németországban is.