Csökkennek a bírósági végrehajtással kapcsolatos költségek, illetve a bíróságok ezzel kapcsolatos terhei, valamint a határidők. Bevezetik az elektronikus ügyintézést és az ingatlanok elektronikus árverését a visszaélések kiszűrésére mondta el Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus szerint azért kell az adós kötelezettségteljesítését érintő végrehajtási törvényhez hozzányúlni, mert 2008 óta a végrehajtási eljárások száma harminc százalékkal emelkedett. Az is a módosítás mellett szól, hogy egyre több végrehajtó a legális módszerek helyett különböző alternatív, inkább a szürke vagy fekete zónához tartozó eljárásokat választ.

A törvényes, tiszta helyzet megteremtését szolgálja például az elektronikus ügyintézés, amely megelőzheti, hogy egyesek kiszorítsanak másokat az árverésekről, és töredék áron jussanak ingatlanokhoz. Az átláthatóbb rendszer bevezetése kedvez az amúgy is nehéz helyzetben lévő adósnak, aki magasabb összeghez juthat árverésre bocsátott lakásáért, valamint ezzel párhuzamosan az új módszer nehezíti a visszaéléseket. `Különböző trükkök voltak ezzel kapcsolatban, hogy utolsó másodpercben nyújtottak be ajánlatokat` mondta Rétvári Bence, aki hozzátette, ezt az eljárást a törvénymódosítás megakadályozná. A változtatás lényege, hogy ha valaki az utolsó pillanatban ad új ajánlatot, azzal ne nyerhesse meg az árverést, ezért ilyenkor ötperces hosszabbítás következik, hogy más még tovább tudjon licitálni.

A módosításokkal járó előny az is, hogy csökkennének a bíróságok költségei. Egyrészt az elektronikus eljárás bevezetése miatt, másrészt rövidülnek az eljárási határidők. A gyorsasággal időt és pénzt lehet megspórolni tette hozzá Rétvári Bence államtitkár. Forrás: hirado.hu / Kossuth Rádió