A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek 2010-ben, más jogcímekkel együtt számolva összesen 980 millió, míg az idén 1,4 milliárd forint nemzeti támogatást kaptak. Jövőre ugyanezekre a célokra várhatóan 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a VM közösségi forrással is kiegészít.
A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatásáról szóló rendelet átdolgozásával a tavalyihoz képest tovább egyszerűsödik a támogatás igénybevétele. A TÉSZ-ek önállóbban dönthetnek az együttműködés kialakításáról, így tovább erősödhet a termelők alkuereje a multinacionális vállalatokkal szemben.
A közlemény emlékeztet rá, hogy az unió azokban a régiókban engedélyezi a nemzeti kiegészítést, ahol a TÉSZ-ek részesedése az összes zöldség-gyümölcs termelésből alacsonyabb, mint 20 százalék. A támogatás nem haladhatja meg a termelői szervezetek, illetve tagjaik által a szervezet működési alapjába befizetett hozzájárulás 80 százalékát.
A nemzeti támogatáshoz azok a TÉSZ-ek juthatnak hozzá, amelyek termelői szervezetek társulásának (TSZT) tagjaként értékesítik terményeiket. A mintegy egymilliárd forintos forrást jelenleg 35 TÉSZ igényelheti. A támogatásból eredő előnyöket azok gazdák élvezhetik, akik a termékeiket valamely termelői szervezet tagjaként forgalmazzák.
A közlemény szerint a kormány célja az, hogy a nemzeti támogatás elősegítse a TÉSZek megerősödését, a termelői szervezetek, és közvetetten a zöldség-gyümölcs termelői csoportok közötti együttműködés, koncentráció létrejöttét. A forrás ösztönzi a TÉSZek közös piaci fellépését, elősegítve ezzel a feketekereskedelem visszaszorítását. A három éve folyamatosan nyújtott nemzeti kiegészítő támogatásnak köszönhetően összesen 11 TSZT alakult.
Az intézkedés – a kormányprogrammal és az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban – hozzájárulhat a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, ezzel biztosítva több száz, mezőgazdaságból élő család megélhetését.
A TÉSZ-eknek, a támogatásuk alapjául szolgáló működési programjaikat a vidékfejlesztési tárcához, kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtaniuk. A támogatás 2012. február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget az MVH legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja.
A rendelet november 13-tól hatályos – közölte a minisztérium.Forrás: MTI