Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a miniszterelnök november 7-én utasította a honvédelmi minisztert, hogy intézkedjen a balesetben életüket vesztett emberek holttesteinek hazaszállításáról. Továbbá a kormányfő a külügyminisztert arra kérte fel, hogy folytassa le az egyeztetéseket az utazási irodákkal, biztosító társaságokkal és az egyiptomi állami szervekkel annak érdekében, hogy a sérültek és a busz utasai a lehető leghamarabb hazatérhessenek tette hozzá a szóvivő.

Szijjártó elmondta, hogy négy nap alatt sikerült hazahozni a bajbajutottakat és a holttesteket. Kifejtette: az egyiptomi magyar nagykövetség két konzulja azonnal a baleset helyszínére érkezett, illetve a Külügyminisztérium másnap a konzuli gyorsreagálású egységéből még egy konzult küldött Hurghadába, hogy segítse a helyszíni munkát. Ezzel összefüggésben Szijjártó szólt arról is, hogy a külügyi tárca az esetre reagálva munkaerő átcsoportosítást hajtott végre, így két telefonvonalon öt munkatárs ált a hozzátartozók rendelkezésére a balesetet követő napokban.

A Honvédelmi Minisztérium közreműködéséről szólva a miniszterelnök szóvivője kiemelte: a tárca november 7-től két AN-26-os katonai repülőgépet tartott készenlétben, hogy minél hamarabb hazaszállíthassák a balesetben elhunyt személyek holttestét. Ezzel összefüggésben Szijjártó elmondta: az egyiptomi nagykövetség soron kívül biztosította a hazaszállításban közreműködő magyar katonák számára a vízumot és a diplomáciai engedélyeket.

A miniszterelnök szóvivője beszámolt arról is, hogy a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ötfős delegációjának közlekedési szakemberei megerősítették az egyiptomi hatóságok azon feltételezését, hogy gyorshajtás okozta a tragikus kimenetelű buszbalesetet.

Szijjártó tájékoztatása során kitért arra is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium november 8-án az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatóját és egy gyermek traumatológust is a helyszínre küldött, hogy segítség az egyiptomi orvosok munkáját. Mint azt a szóvivő kifejtette: a szakemberek a hurghadai és kairói kórházakban is jártak, ahol kapcsolatba léptek a sérültekkel illetve konzultációkat folytattak le a helyi orvosokkal. Ezzel összefüggésben Szijjártó hangsúlyozta: a magyar orvosok tapasztalatai szerint egyiptomi kollégáik lelkiismeretesen végezték munkájukat és mindent megtettek a magyar sérültekért. Ugyanakkor az egyiptomi orvosok is elismerően szóltak a magyar szakemberek munkájáról tette hozzá.

A buszbaleset sérültjeit itthon a Péterffy Sándor utcai kórházban ápolják mondta Szijjártó. A szóvivő a sajtótájékoztató végén köszönetet mondott mindenkinek ebben az összehangolt állami akcióban, és hozzájárult ahhoz, hogy a sérültek és az elhunytak mihamarabb hazatérhettek.Forrás: fidesz.hu