Az akcióban, amelynek célja a vezetési és pihenő idők valamint a tömeg és mérethatárok betartásának ellenőrzése, részt vesz a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a határrendészet is.

A nagylaki határátkelő mellett áll majd négy napig az a mobil vizsgálóállomás, amelynek segítségével szigorú ellenőrzés alá tudják vonni a be és kilépő kamionokat. A fokozott vizsgálat elsősorban a pihenőidő betartására, és a jármű műszaki állapotára irányul. Ha túlvezetést, vagy szabálytalan fuvarozást tapasztalnak a hatóságok szakemberei, úgy nem engedik a járművet az ország területére, vagy bírságot szabnak ki.

Az akciót a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége rendelte el, a közelmúltban történt tömegszerencsétlenség kapcsán. Az ez évi adatok szerint Nagylaknál naponta 1640 tehergépkocsi lépi át a határt. A tavalyi egy hetes, hasonló ellenőrzés azt mutatta, hogy a mobil vizsgálón mért járművek 64%-a nem volt műszakilag megfelelő állapotban. A mostani, társhatóságokkal közösen szervezett akció során a nem csak ez szűrhető ki, hanem az is, hogy a vezetési és pihenő időre vonatkozó szabályokat, illetve a tömeg és mérethatárokat betartják-e a fuvarozók.

Az ellenőrzésre november 14-én, 15-én valamint 24-én és 25-én, az M43-as gyorsforgalmi úton, illetve a nagylaki határátkelőn kell számítani.Forrás: szegedma.hu