Nem volt túl eredményes az elmúlt hónap a külföldön futballozó magyar játékosok számára, hiszen októberben összesen harmincöten léptek pályára legalább egy tétmérkőzésen, de közülük csak hatan tudtak gólt szerezni, és egyedül Vanczák Vilmos mondhatta el magáról, hogy két összecsapáson is eredményes volt. A hátvéd létére kifejezetten gólerős futballista a Servette és a Thun ellen is betalált, és így a szezonban már hat gólnál jár, amivel harmadik a svájci bajnokság góllövőlistáján, és máris kijelentheti, hogy a mostani karrierje legeredményesebb idénye.

Gruborovics a második legeredményesebb a finn élvonalban

A többi öt labdarúgó csak egyetlen találkozón volt eredményes, viszont egyikük kétszer is betalált. A szerb OFK Beogradban futballozó fiatal csatár, Takács Tamás a Szerb Kupában az alacsonyabb osztályú Kolubara ellen csereként állt be, és a hajrában két gólt is szerzett.

A belgrádiak 5-0-ra nyertek, és ott vannak a legjobb nyolc között a sorozatban. Takács (aki itthon a Kozármislenyben játszott) a bajnokságban is többnyire csak csereként kap lehetőséget, októberben két meccsen is pályára lépett.

A nyáron a belga Kortrijkba igazolt Czvitkovics Péter is általában csak kispados csapatában, azonban az FC Bruges elleni bajnokin öt perc is elég volt neki, hogy győztes gólt érjen el. A középpályásnak ez volt az első gólja új csapatában. Érdekes módon ugyanezen a hétvégén volt eredményes Juhász Roland és Szabics Imre is, sőt, Vanczák első találata is ekkor született.

A Finnországban légióskodó Gruborovics Tamás is csak egy gólra volt képes októberben, igaz, az három pontot ért a Jaro ellen.

A középpályás végül 16 góllal zárta a Veikkausliigát, azaz a finn élvonalat, amivel a második helyen végzett a góllövőlistán a 22 gólos Timo Furuholm mögött.

Kocsis balszerencsés bemutatkozása Szlovéniában

Októberben három magyar játékos is bemutatkozott külföldi csapatában. A NEC Nijmegenben Eppel Márton az ADO Den Haag elleni bajnokin kapott 22 percet – a mérkőzésen rajta kívül Babos Gábor és Vadócz Krisztián is ott volt a csapatban, vagyis egyszerre három magyar játszott a hajrában. Az itthon a Vasasban szerepelt csatárnak, Piller Józsefnek is egészen október közepéig kellett várnia arra, hogy debütálhasson a holland másodosztályban. Ő a nyáron szerződött az SC Veendamhoz, amelynek színeiben a Top OSS ellen léphetett pályára – két perc erejéig. Több lehetőséget eddig még nem kapott.

Még rosszabbul sikerült a szlovén Nafta Lendava védőjének, Kocsis Adriánnak a bemutatkozása. A 20 éves balhátvéd a Celje elleni hazai bajnokin a szünetben állt be, és 11 perccel később már piros lapot is kapott, ráadásul 11-est ítéltek miatta.

forrás és teljes cikk:origo.hu