Az egyre hidegebb éjszakák, a reggelenként csúszós utak ezekben a napokban már mindenképpen indokolják a téli gumik használatát. A szervizekben beindult a nagyüzem, igaz, az idei ősz számos kellemetlen változást hozott az autósok számára.

Aki idén tervezi járműve abroncsainak lecserélését, könnyen nehéz helyzetbe kerülhet: vásárláskor ugyanis magasabb árakkal találkozik, már ha egyáltalán kapható a szükséges méretű autógumi. A piacon hiány tapasztalható, sok szerviz kifogyott bizonyos méretekből. A készletek szűkösségének oka, hogy a válság miatt kevesebb gumit gyártottak az elmúlt években, most viszont világszerte nem tudják kielégíteni a megnőtt keresletet.

A hazai helyzetet nehezíti továbbá, hogy az export szempontjából kedvező euroárfolyam miatt a Magyarországon gyárakat működtető nemzetközi cégek készleteiket nagy mennyiségben viszik külföldre. Ilyen célország például Nagy-Britannia, ahol a tavalyi hóhelyzet, a szokatlanul kemény tél miatt kialakult közlekedési káosz tapasztalatai miatt idén százezrek váltanak téli gumira.

Békésben, mint határ menti megyében fontos tudni továbbá, hogy néhány nappal ezelőtt, november elsején Romániában életbe lépett egy, a téli gumiabroncsok használatára vonatkozó kormányrendelet. Eszerint a hóval vagy jéggel borított úttesten téli gumit kell használni az autókon, ellenkező esetben büntetésre számíthat a járművezető.

Az új román szabályozással kapcsolatban az ORFK közleményében hangsúlyozza: száraz úttesten nyári gumival közlekedőket nem büntetik a szomszédos országban, de aki a havas úton nyári gumikkal balesetet, fennakadást okoz, azt 600—1000 euró közötti összegre bírságolják, és a jármű forgalmi engedélyét is bevonhatják. Lényeges rendelkezés, hogy a román rendőrség önállóan nem róhat ki büntetést a téli gumi hiánya miatt, csak ha a Gépjármű Felügyelet (RAR) egyik alkalmazottja is a helyszínen van.
Forrás: beol.hu