A tárca kifejtette: számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, például az egyik feltétel a település lélekszáma – ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező -, de egyebek mellett a légszennyezettséget is figyelembe kell venni.
Magyarországon több település rendelkezik szmogriadótervvel, mint amennyinek feltétlenül kötelező lenne. Intézkedéseket, köztük a közlekedést korlátozókat, a szmogriadótervekben meghatározottak szerint lehet bevezetni – áll a közleményben.
Budapesten a pénteki mérési eredmények alapján megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett. A riasztással járó korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.
Nyíregyházán a szálló por koncentrációja pénteken már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Riasztási fokozatot rendeltek el szombaton Miskolcon és Debrecenben is. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.
A kisebb városok közül a Veszprém megyei Várpalotán napok óta meghaladják az értékek a riasztási szintet. Az észak-borsodi Kazincbarcika önkormányzata szombaton közölte, hogy a településen a szálló por levegőben mért koncentrációja – az észak-magyarországi környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint – az elmúlt napokban jelentősen nőtt és meghaladta a riasztási fokozatot.Forrás: MTI