Egy évtizede vette fel az iskola Németh László nevét, ezzel is a minőség mellett kötelezve el magát – mondta köszöntőjében Árva László, az iskola igazgatója, hangsúlyozva: a digitalizált tudás mellet fontos a valódi könyvek közelsége, és Isépy Tamás könyvtára a tudás széles körét hozza a diákokhoz közel, hiszen a kötetek között a szépirodalom mellett számos művészeti album, szakkönyv és olyan könyvritkaságok, mint a Corpus Iuris.

Az iskolában a diákok évről évre cserélődnek, de a könyvtár az állandóságot jelenti – állapította meg az igazgató, aki szerint az intézmény feladata a diákokat elvezetni a az informatikai tudástól a könyvek szeretetéig.

Igazi kis-nagyváros Hódmezővásárhely, amelynek bár ötvenezer lakosa van, szellemi kisugárzása ennél mégis nagyobb – jelentette ki dr. Lázár János polgármester, a Fidesz frakcióvezetője, rámutatva: a város értéke a hagyományok őrzése mellett a megújulás képessége. A ma kérdései közül az egyik legfontosabb, hogy a város egyszerre biztosítsa a fiatal generációnak a világban bárhol érvényes tudás mellett az itt maradásban is a lehetőségeket. Ennek eszköze a kultúra, az oktatás megszervezése, a tudás, az iskola, a Németh László eszmeiségéhez köthető hagyományok, a könyv és a könyvtár is.

Németh László 1957-ben a kádári rezsimnek adott fricskaként a Kossuth-díjának összegét a vásárhelyi könyvtár megalapítására ajánlotta fel, azonban a politika nem zárja ki a tudást, a műveltséget. Isépy Tamás igazi reneszánsz, régi vágású, értékápoló politikus volt – állapította meg dr. Lázár János -, akit legendás barátság kötött dr. Rapcsák Andráshoz. A két ember kapcsolata igazolta, hogy a politikában is érvényes fogalmak a barátság, a hit és a hűség, amely összekötötte Isépyt, a politikai művészetének mesterét dr. Rapcsák Andrással, a gyakorlati politika pápájával, a `91-es évek legnépszerűbb városvezetőjével.

Ezeknek az értékeknek különös jelentőséget ad épp a mai nap, amikor a politikai pártok árulása, cselszövésének áldozataira emlékezünk.

Isépy Tamás nagy barátja volt Hódmezővásárhelynek, melynek bizonyítéka, hogy a város kaphatta meg szeretett könyvtárát, amelyből a diákok átérezhetik, hogy a politika eszköz az olyan célok eléréséhez, amelykért érdemes összefogni.

– Isépy Tamás nem lett polgárrá, hanem polgárnak született – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Mint elmondta, a könyvtár alapítója nemcsak gyűjtötte a köteteket, de olvasta is azokat, s bár részt vett a pártpolitikai küzdelmekben, képes volt felül emelkedni azokon. Olyan kulturált ember volt, akinek keresztény értékrendje volt, amelyet következetesen képviselt. Harrach Péter leszögezte: a polgári értékrendhez hozzá tartozik a polgári viselkedés kultúrája is, és tudni kell konszenzust is kötni. Harrach Péter hozzátette: Isépy Tamás színes egyéniség volt, amelyet olvasottsága mellett humorérzéke is biztosított.

Magyarország ma olyan hely, ahol az életünk szól a politikáról, és nem a politikai az életünkről, és Isépy Tamás bizonyítéka annak, hogy ennek nem kellene így lennie – jelentette ki Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A könyvek szellemiségének nincs tulajdonjoga, és fontos hogy ez a szellemiség minél többekhez eljuthasson, és kérte a vásárhelyieket, hogy ezt a szellemiséget juttassák el azokhoz is, akiket ma felemészt a létfenntartásért vívott harc, hiszen a könyvek által juthat előrébb a világ.

Családunkban mindig is fontos szerepe volt a könyvtárnak, ha édesapámra gondolok, általában könyvet olvasva, vagy jegyzetelve jelenik meg emlékezetemben – mondta el Isépy Eszter, a politikus leánya. Nagy szigorral védte gyűjteményét Isépy Tamás – avatta be a megnyitó résztvevőit Isépy Eszter a család magánéletébe, aki elmesélte, hogy ha egy-egy kötetet testvérével elkértek édesapjuktól, ő felírta egy füzetbe, és csak akkor kaphattak másik könyvet, ha az elsőz már visszakerült a helyére. Mint elmondta, Isépy Tamás nemcsak a könyveket, de az újságokat és a folyóiratokat is gyűjtötte, kapcsolatban állt nemcsak a hazai, de a külföldi antikváriumokkal is. Felidézte annak izgalmát, amikor Bécsből megérkeztek Márai Sándor kötetei, és szólt arról is, hogy édesapja a legkedvesebb könyveit akár hússzor is elolvasta.

Az ünnepség végén Kövér László, Lázár János és Harrach Péter közösen leplezte le a könyvtár bejáratánál Isépy Tamás domborművét, Lantos György és Máté István szobrászművészek alkotását, majd a megnyitó résztvevőivel közösen megtekintették a könyvtárat.

Arnay

Megosztom! |