Az élővilág mellett a fa hasznosításának érdekességeit is bemutatják hajó- és szélmalom makettek, fűrészmalom másolatok segítéségével. A kiállítás november 4-én, pénteken 15 órakor nyílik a szegedi Vármúzeumban.

Jégkori állatok csontjai, megkövült növények, mammut és gyapjas orrszarvú-rekonstrukciók szemléltetik a Föld erdeinek több millió éves történetét a várban nyíló új időszaki kiállításon. A `Fától az erdőt…` című tárlat hazánk erdeinek tízezer éves múltjába enged betekintést, valamint sorra veszi a ma élő őshonos állatfajokat. A várban eredeti környezetükben láthatóak a preparált hiúzok, farkasok, sasok, őzek, nyulak és az európai hód is, melyet a kihalás széléről megmentve telepítettek be ismét.

Mária Terézia vezette be az erdészeti ismeretek tanítását a selmeci Bányászati Akadémián- ebből az időszakból egy korabeli fűrészmalom és egy egykarú gyökérkitépő mását láthatják az érdeklődők. Egy 1885-ös erdészeti térkép és erdészviseletek repítik vissza a látogatókat a 19. századba. A fafeldolgozás folyamatát kézi eszközök, fűrészek szemléltetik, a szállítás folyamatát pedig korabeli fotók és kotróhajók, úsztatók makettjei mutatják be. A fa és az építészet kapcsolatát haranglábak, a torockói boronaház makettje és egy szélmalom erőátviteli makettje illusztrálja.

Medgyesi Konstantin sajtóreferens
Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok