Több indoka is lenne az elektronikus receptek bevezetésének véli Boncz Imre egészségügyi közgazdász. A szakember a 180 percben azt mondta, az immár törvénytervezetben is szereplő elektronikus vény egyik legfontosabb előnye az lehet, hogy információt szolgáltat arról, a beteg mennyire működik együtt orvosával. Ellenőrizhető, hogy a páciens kiváltja-e a számára felírt vényeket. `Ma évente körülbelül 150 millió recept kiváltása történik, de valójában arról nincs információnk, hogy mennyit írnak fel az orvosok.`

A szakember szerint nagyon fontos lenne, hogy akár az orvos, akár a különböző, adatkezelésre jogosult államigazgatási szervek nyomon tudják követni, mekkora a felírt és kiváltott gyógyszerek mennyisége közötti különbség. Bizonyos visszaéléseket is csökkenteni lehet az e-vények használatával, így például azonnal letiltható egy halott receptje. Elkerülhetők azok az esetek is, amikor a beteg két orvossal is felíratja ugyanazt az orvosságot.

Ha bevezetik az elektronikus recepteket, csak a TAJ-kártyára lesz szükség a gyógyszertárakban, a patika számítógépes rendszere látja majd a felírt orvosságokat, így nem kell majd papírvény.

Az elektronikus receptek bevezetéséhez azonban nagyon komoly informatikai háttér kell, és nem csak az orvosoknál vagy a gyógyszertárakban. A rendszer biztonságos működtetéséhez olyan elektronikus, informatikai kapcsolat kell, amely összeköti egymással az érintetteket, köztük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat. `Ma az orvosok jó része már vényfelíró szoftvert használ. Tehát egyre kevesebb azon recepteknek az aránya, amit adott esetben a laikusok számára olvashatatlan írással ír fel az orvos. Nagyon sok helyen már ma is erre szoftvert használnak, a kihívás az, hogy hogy lehet összekötni az egyes szereplőket` mondta Boncz Imre.

Az elektronikus vény bevezetésének egyik legkritikusabb pontja, hogy ha valaki nem a saját gyógyszerét akarja kiváltani, akkor a hozzátartozója TAJ-kártyájával elmehet-e a patikába. A szakember szerint a tervezet részleteit ugyan nem lehet ismerni, de az biztos, hogy a gyógyszert akár papír alapú, akár elektronikus vényről van szó a beteg TAJ-számára kell felírni. Az adminisztratív technikai kérdés, hogy miként rendezhető a kiváltás kérdése.

A mai papíralapú vényen két aláírásnak van hely: a betegének és a gyógyszert kiváltó személyének, de a rubrikákban nem mindig a megfelelő személy szignója szerepel. Ezzel kapcsolatban Boncz Imre hozzátette, az elektronikus vény egyik funkciója az lehet, hogy azokat a szükségszerű paramétereket, amelyek fontosak a kiváltásnál, kicsit jobban, megbízhatóbban rögzítse.

A szakember a bevezetés várható időpontjáról azt mondta, nagyon régóta vannak rá tervek, már 2002 őszén is szóba került, majd 2004-ben az OEP sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2006-tól működni fog az elektronikus vény. Boncz Imre szerint most kicsit visszafogottabb a az e-vény ügyének kommunikációja, ami talán azt jelzi, hogy a bejelentések helyett érdemi szakmai előkészítés folyik. `Mindenesetre a jogszabálytervezetben, ami erről szól, az szerepel, hogy a vény elektronikus kezelésű is lehet.` Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy elsőre valamennyi vény átkerül az elektronikus körbe, elképzelhető, hogy egy darabig párhuzamosan futnak majd az elektronikus és a hagyományos papír alapú receptek. forrás: hirado.hu