Délután négy órakor a Rákóczi téren kezdődik a megemlékezés, ahol Magyar Anna országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke mond köszöntőt, majd Zakar Péter történész idézi fel beszédében 1956 szellemiségét, mondanivalóját. A beszédet követően megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát.

Öt órától a Magyar Pieta 1956 szobránál folytatódik az esemény, ahol Koltay Gábor A magyarok vére Hommage a 1956 című színpadi játékát tekinthetjük meg, mely a Kormorán zenei kíséretével repít vissza a forradalom idejébe. A színpadi játék versek, levél és prózarészletek, korabeli hangfelvételek, filmbejátszások és egyéb dokumentumok felhasználásával az `56-os magyarság hősiességét, reményeit, életérzését fogalmazza meg. A műsort követően a Dómban emlékező szentmisét tart Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére.

Fél nyolctól a belvárosi moziban megnézhetjük Koltay Gábor másik, e témához köthető filmjét, A szabadság ára című mozit is. A vetítésen a rendező mellett a főszereplő Duray Miklós is jelen lesz, aki személyesen is átélte 1956 eseményeit.

A szervezők kérik, hogy a megemlékezésre mindenki hozzon magával egy gyertyát vagy egy szál virágot.forrás: szegedma.hu