Virágh Eszter kiemelte: novemberben még nyolc napig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a népszámlálási kérdőívek kitöltésére azok, akiket hétfő éjfélig nem kerestek fel a számlálóbiztosok, vagy addig nem voltak elérhetők.
Utalt arra, elsősorban nagyobb városokban várható, hogy sokan élnek majd ezzel az utolsó lehetőséggel, ezért több településen külön ügyfélfogadást alakítanak ki erre a célra.
Ekkor még azok is pótolhatják adataikat, akik addig nem kívántak élni a válaszadás lehetőségével vagy megtagadták az adatszolgáltatást. Velük szemben ezután szabálysértési eljárást indíthat a település jegyzője – hangsúlyozta.
Virágh Eszter szólt arról, hogy a népszámlálás befejezéséhez közeledve megnövekedett az aggodalom amiatt, hogy valaki kimarad az adatszolgáltatásból. Erről tanúskodik az ingyenes zöldszámon lebonyolított napi több ezres telefonforgalom, valamint a számlálóbiztos érkezése iránt érdeklődő elektronikus levelek nagy száma. Ezekben az esetekben a kapcsolatfelvételben a KSH munkatársai segítenek.
Az október 1-31. közötti 15. magyar népszámlálás az első, amelyet az Európai Unió tagjaként hajt végre az ország. Október 16-ig – az ország történetében szintén először – elektronikus úton is ki lehetett tölteni a kérdőíveket.
forrás: MTI