Évek óta beszélnek már róla, de mostanra egyre közelebb van az elektronikus recept ideje. Immár törvénytervezetben is szerepel a bevezetése, és akár jövőre is felválthatja a papír vényeket.

Ha bevezetik az elektronikus recepteket, csak a TAJ-kártyára lesz szükség a gyógyszertárakban, a patika számítógépes rendszere látja majd a felírt gyógyszereket, így nem kell majd papírvény. A Krónika által megkérdezett betegek örülnének a lehetőségnek. `Ez nekem nagyon jó lenne, mert mindig egy rakás receptet kapok, és elhagyom őket általában, főleg ha három hónappal előre fölírják a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket` mondta egy páciens.

Király Gyula egészségügyi informatikus korábban részt vett az elektronikus recept rendszerének kidolgozásában, és tesztelésében is. Ő azt mondja, az indítás pénzbe sem kerülne. `Ehhez egy dolog kell feltétlenül, hogy elektronikus aláírás kerüljön rá, hiszen pénzügyi bizonylatról van szó, amely alapján az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) közpénzt fog utalni a gyógyszertárnak, amely megelőlegezi a térítési díj egy részét` mondta a szakértő.

Az újításhoz tehát arra van szükség, hogy az orvosok saját elektronikus aláírási lehetőséget kapjanak a gyógyszerek receptre írásához. Az egyszerűen megoldható, hogy a doktorok, a patikák és az egészségbiztosító rendszerét összekapcsolják jegyezte meg Király Gyula.

Az elektronikus recept nemcsak arra jó, hogy kiváltsa a papírt, hanem azzal az ellenőrzés is egyszerűbb lenne. Bizonyos visszaéléseket lehet ezzel csökkenteni, így például azonnal letiltható egy halott receptje. Elkerülhetők azok az esetek is, amikor a beteg két orvossal is felíratja ugyanazt az orvosságot.forrás: mr1.hu