Az előterjesztést benyújtó Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester az ülésen elmondta, hogy az intézkedéseket a város pénzügyi helyzete, ezen belül is kiemelten a komplex adósságkezelési program teljesítése kapcsán felmerült nehézségek teszik elkerülhetetlenné.
A csomag az önkormányzati intézmények munkájának és létszámának további ésszerűsítését, támogatások elvonását, illetve befagyasztását, a tartalékok növelését, valamint álláshelyek megszűntetését is tartalmazza közölte.
Az elvonások egyik legjelentősebb tétele a Jászkun Volán Zrt. számára 2011-ben előirányzott mintegy 130 millió forint támogatás, amelynek kifizetését jövőre halasztotta a helyhatóság. Ugyancsak a takarékosság jegyében 45 karbantartói és pénzügyi álláshely szűnik meg Szolnok intézményeiben. A testület időlegesen felfüggesztette az önkormányzati elismerésekkel járó pénzjutalmak kifizetését is.
Szalay Ferenc közölte: idén bő 100 millió forint megtakarítását és a költségvetés általános tartalékainak mintegy 250 millió forintos növekedését várják az intézkedésektől. A döntés ezen kívül segíti egy 1,2 milliárd forint értékű kötvénypakett árfolyamkockázat-mentessé alakítását is.
Az intézmények technikai dolgozói munkaköreinek szűkítésével párhuzamosan a tervek között szerepel egy 10 fős városi `gyorsreagálású` karbantartó csapat kialakítása. Az átszervezések miatt a pénzügyi területről elbocsátott szakembereknek pedig a megyei és a későbbiekben megalakuló járási kormányhivatalok kínálhatnak munkalehetőséget – mondta a polgármester.
Szalay Ferenc kitért arra is, hogy a költségvetés módosításának legfontosabb célja az volt, hogy az önkormányzat `időt nyerjen`. Jövőre azonban további legalább 400-500 millió forint megtakarítására lesz szükség a város büdzséjében.
Emlékeztetett: a Szolnokon működő vállalkozások fejlődése 2006-2007 óta nem éri el az előzetesen tervezett mértéket.
`Márpedig ha a kiadáscsökkentés mellett nem tudjuk növelni bevételeinket, akkor baj van` fogalmazott Szalay Ferenc. Közölte: később akár bizonyos vagyonelemek értékesítésére is rákényszerülhet a megyeszékhely.forrás: MTI