A közösségi site-oknak több százmillió felhasználója van. Amikor valaki regisztrál, önmaga virtuális személyiségét alkotja meg ezeken az oldalakon, s fizikai halála után internetes énje tovább él. A közösségi site-okról szinte lehetetlen törölni egy embert a halála után, mondta el Mayer Erika internetjogász a Kossuth Rádió Ünnep reggelén című műsorában. A regisztráció során a felhasználó felhasználói névvel és jelszóval hozza létre a profilját. Amennyiben ezeket az adatokat más nem ismeri, nem tud hozzáférni a profilhoz, s az a felhasználó halála után érintetlenül az interneten marad. A közösségi oldal üzemeltetője mint rendszergazda tudja törölni az adatokat, s az üzemeltető dönti el, hogy ehhez milyen igazolásokat kér.

A Facebook üzemeltetői például csak akkor törlik a profilt, ha a kérelmezők hivatalos angol nyelvre lefordított dokumentumokkal bizonyítani tudják, hogy a hozzátartozójuk meghalt. Az internetjogász szerint az lenne a legegyszerűbb bár kétségkívül furcsán hangzik , hogy aki megírja a végrendeletét, foglalja azt is bele, hogy mely közösségi portálon mi a felhasználó neve és a jelszava, így azt a hozzátartozók maguk is törölhetik.

A Facebookon már van egy olyan alkalmazás is, amelynek az a neve: ha meghalok. Az alkalmazás megkönnyíti a profil törlését, vagy akár emlékoldallá alakítását. A haldokló kiválaszthatja három ismerősét, akiknek majd jóvá kell hagyniuk, hogy a barátjuk valóban meghalt. A haldokló szöveges üzenetet vagy videót is választhat, amely halála után a profilján megjelenik.

Mayer Erika szerint a már elhunytak is sokat számítanak egy-egy weblapnak, az üzemeltetőnek nem igazán áll érdekében a profilok törlése, hiszen minél több a felhasználója, annál nagyobb a reklámbevétele, s a közösségi oldalak üzemeltetői nem figyelik azt, hogy ki mióta inaktív.

A közösségi oldalakon túl nagyon sok más helyre is regisztrálunk. Bármilyen internetes szolgáltatást akarunk igénybe venni, mindenütt megadjuk az e-mail címünket, felhasználó nevünket, jelszavunkat. A jelenlegi internetes rendszerek azonban nem ismerik a `felejtés jogát`. Ha valahonnan szeretnénk lekerülni, az sok időt és energiát igényel. Éppen ezért az Európai Bizottság a nyáron kiadott egy kommünikét, amelyben azt kezdeményezi, teremtsék meg a felejtés jogát az interneten. Ez azt jelenti, hogy aki egy bizonyos idő után nem lép be egy közösségi oldalra, azt az üzemeltetők töröljék a rendszerből.

Olyanok is vannak azonban, akik nem törölni szeretnék elhunyt szerettüket az internetről, hanem éppen hogy ott állítanak emléket számukra. Magyarországon már évek óta vannak online sírhelyek, akár virtuális parcellát is vehetünk, gondozhatjuk az elhunyt sírját, és van olyan online temető is, ahol ugyanúgy, mint a valóságban, újra és újra meg kell váltani a sírhelyet. forrás: mr1.hu