Vasárnap az egyesülettől 10 személy érkezett az akcióra, de közreműködött a tisztogatásban 15-20, épp a helyszínen tartózkodó horgász. A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány is csatlakozott hozzájuk.

A Körtvélyes teljes hosszát takarították, nemcsak a vízparton, hanem a gyalogösvényen is, így 4-5 kilométernyi terület lett az akció végére teljesen tiszta. 65 darab 150 literes zsák telt meg szeméttel, javarészt a horgászok szemete. Mintegy 70 százalék a horgászszemét, a többi hulladék pedig az arra túrázó, kerékpározó emberektől maradt ott. Pikali Sándor úgy látja: a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több a szemét. Az emberek nem viszik el azt a szemetet, amit magukkal kivisznek. Pedig, ha kivitték, akkor ugyanazt a mennyiséget vissza is tudnák vinni. Legközelebb tavasszal, a lehetséges árvíz utánra terveznek hasonló akciót.

A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány is csatlakozott a vasárnapi akcióhoz. Sulyok Zoltán elnök elmondta, hogy 5-6 fő vett részt a tisztogatásban. Két és félóra alatt mintegy egyhektárnyi területet jártak be. A tavaszi takarítás óta nagyon sok szemét összegyűlt összegezte. Hozzátette: egy természetvédelmi területen hagyják ott a szemetüket ezek az emberek. Leginkább horgászszemetet találtak, de Sulyok Zoltán úgy fogalmazott: egy felmérő cég kitűnő élelmiszeripari felmérést végezhetne, hogy milyen tejet, sört, üdítőt, konzervet fogyasztanak az emberek. Ők november végére terveznek hasonló akciót: a Barci rét szakaszára mennek majd, az élőt Tiszához.

Juhász Éva

Megosztom!
|