Mint elmondta, az első világégés háromezer vásárhelyi férfi életét követelte a szerb, orosz, román és olasz frontokon. A második világháború áldozatai között már nemcsak az elesett katonákra emlékezünk, hanem a több száz zsidó polgártársunkra, és a háború 1200 katonai és polgári áldozatára. A képviselő megdöbbentőnek nevezte, hogy a szovjet fogolytáborokban a harcok elmúltával többen haltak meg, mint a harcmezőkön. Rájuk a megemlékezők a II. világháborús emlékműnél emlékeztek, a Hősök terén.

Az emlékezés koszorúit elhelyezték a Kincses temetőben, a hősök kertjében is, és tiszteletet adtak a város egykori polgármestere, dr. Rapcsák András, és egykori alpolgármestere, Csorba Mihály nyughelyénél is. A katolikus temetőben megemlékeztek az első és a második világháború halottjairól és koszorút helyzetek el a vásárhely területén elesett szovjet katonák sírjánál is.

A Szenti István templom falán megkoszorúzták a leventék emléktábláját, majd a megemlékezés a 47-es út melletti, Lelkek emlékművénél fejeződött be. A megemlékezésen közreműködött az 5. Bocskai István Lövészdandár zenekara, a város nevében dr. Kószó Péter alpolgármester koszorúzott, továbbá megemlékezett a HONSZ helyi szervezete. A megemlékezések helyszínein imát mondott a hősökért Bán Csaba református lelkész és Németh László katolikus esperes.

Arnay

Megosztom! |