Az emléknap koszorúzással kezdődik a Széchenyi téri Pulitzer-szobornál, majd a hagyományokhoz híven médiakonferenciát rendeznek. A tanácskozáson előadások hangzanak el a Pulitzer család történetéről és Pulitzer József küzdelmes életéről, a sajtószabadság amerikai felfogásáról, a média feladatáról és a hazai újságírói gyakorlatról, illetve a mai magyar médiapiacról.
A konferenciát követően adják át a makói önkormányzat által az ifjúsági újságírók támogatására alapított elismerést, a Pulitzer szülővárosa- díjat. A tehetségkutató pályázatra, amelyet a makói önkormányzat és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége ötödik alkalommal írt ki, 14 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhettek. Az országos megmérettetésre harminc diák 66 pályamunkát adott be, a zsűri közülük választotta ki két – 18 év alatti és fölötti – kategóriában a legjobbat. A díjazottak megkapják a főtéren álló Pulitzer-szobor – Kiss Jenő alkotásának – kicsinyített mását.
A makói születésű Pulitzer József 1863-ban, tizenhat évesen hajófűtőként vándorolt ki Amerikába, ahol részt vett a polgárháborúban, később volt öszvérápoló, bálnavadász és temetőgondnok, majd újságíró lett. 1869-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, és hamarosan St. Louis legnagyobb lapkiadója lett. 1883-ban New Yorkban megvásárolta a csőd szélén álló The World című újságot, amelyet rövid idő alatt a legnépszerűbb és legjövedelmezőbb napilappá tett. Pulitzer 1887-től fokozatosan visszavonult a napi ügyektől, de lapjait 1911-ben bekövetkezett haláláig irányította. Magyarságát soha nem tagadta meg, ő volt az amerikai kongresszus első magyar származású tagja.
Pulitzer József alapította az újságíróknak adható legnagyobb nemzetközi szakmai kitüntetést. A magyar Pulitzer-emlékdíj sok szempontból hasonló, működését tekintve azonban független a New Yorkban évente átadott elismerésektől: a díjat – a Pulitzer-örökösök hozzájárulásával – Fábry Pál, New Orleansban élő magyar üzletember alapította 1988-ban, azzal a céllal, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyar újságírók.
forrás: MTI