Visky András: Júlia című monodrámájában a megelevenedő önéletrajzi eseményeken keresztül az erdélyi magyarság közelmúltja tárul fel. Az egyetemi tanár, írók és irodalomtudós Visky szülei valóságos történetét dolgozza fel színpadi művében. Édesapja 1939-ben Magyarországra szökik, itt végzi el az egyetemet, és itt ismeri meg későbbi feleségét. A második világháború után, néhány hónapos házasokként úgy döntenek, Erdélyben vállalnak szolgálatot, mert egy papnak soha sem a könnyebb utat kell választania. Visszaszöknek Erdélybe, és ez önmagában is gyanússá teszi őket a hatóságok szemében.

Az 1956-os forradalom továbbgyűrűzéseként az író édesapját, Visky Ferenc erdélyi református lelkészt 22 év börtönre ítélik, édesanyját, Júliát és a hét testvért pedig kitelepítik a Duna-deltába. Amikor Júlia szíve a megpróbáltatások alatt összeroppan, a klinikai halál állapotában sajátos logikai rendszerben meséli, éli újra történeteit. A múltbéli emlékezés meghitt és türelmet, hitet próbáló jelenetei keverednek a tábor rideg, könyörtelen hétköznapjaival. Égi és földi urával folytatott párbeszédei hitről, bizalomról, szeretetről tanúskodnak. Júlia naiv hitet és intellektuális iróniát egyszerre felmutató történetmesélése különös lebegő költészetet ad a drámának. A megpróbáltatásokon átragyogó, gyönyörködtető életigenlés és szeretet marad bennünk.

A szlovák származású és anyanyelvű Dér Denisa magával ragadó előadásáról elismerően ír Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus. `Dér Denisa mondhatni korántsem véletlenül a mosolyra talált rá. A hol átszellemült, hol gyerekpásztázó, hol értelembomlott, hol letörölhetetlenül életerős, hol megadó mosolyra. A mosoly ezer változatára. Egész teste, estélyi ruhás törékeny alakja mosollyá lényegül.`

A megrendítő mű sikeréről mi sem árulkodik többet, minthogy az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepéhez kapcsolódóan Dér Denisa művésznő nyugat-európai, berlini és brüsszeli fellépését követően érkezik Hódmezővásárhelyre, hogy a kultúrát nagy becsben tartó város polgárai előtt is bemutassa a darabot. Az előadás díjtalanul tekinthető meg az Emlékpontban október 27-én, csütörtökön 17 órától.

Elek András
közönségkapcsolati munkatárs

Emlékpont