A miniszterelnök nem a népszerűségének növelése miatt és nem marketingszempontokból utazott Brüsszelbe, hanem azért, hogy hazánk érdekeit védje. Ha komolyan gondolja bárki is a parlamentben a nemzeti érdek védelmét, akkor elengedhetetlenül szükséges, hogy Brüsszelben határozottan lépjen fel Magyarország, és képviselje a nemzeti érdekeket jelentette ki Lázár János. A mostani költségvetés tekintettel van az eurózóna válságára, és azokat a stratégiai lépéseket is tartalmazza, melyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy Magyarország túlélje a válságot, és azt követően megerősödve kerüljön ki abból mondta el a frakcióvezető a jövő évi büdzsé kapcsán.

Az európai országok az államadóssággal küzdenek, annak mérséklése a legfontosabb költségvetési cél. Fontos cél ezen kívül a hiány csökkentése, és az is, hogy kezdjenek valamit az euró és a svájci frank árfolyamával. Lázár János szerint nem véletlenül jelennek meg a magyar baloldali gazdasági sajtóban az euró és a svájci frank árfolyamával kapcsolatos cikkek. `Spekuláns kezek fogják ezeket a tollakat` jegyezte meg.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a bankokkal kapcsolatos magyar lépések nem kerülik el az európai nagyhatalmak és döntéshozók figyelmét. Olyan lépéseket teszünk, mely új lehetőséget nyit afelé, hogy egy jó bankrendszer kialakuljon fűzte hozzá. Lázár János szerint megtapasztalhattuk, hogy a magyar bankrendszer az adófizetők és a hitelesek szempontjából nem jó. A végtörlesztés kapcsán meghozott döntések, a bankok ellenállásának megtörése, tisztességes kamatpolitikára való kényszerítése, a nemzetközi anyabankok tőkepótlásának a kikövetelése, kikényszerítése fontos, és első lépést jelenthet tette hozzá. A Fidesz-frakció azt kéri a miniszterelnöktől, hogy az elmúlt húsz év hazai tanulságai alapján ne támogassa a feltétel nélküli európai bankkonszolidációt.

Lázár János szerint a magyar politikának reálisnak kell lenni az uniót illetően, érzékelni kell a válságot, és keresni kell a kitörési pontokat, a másokkal való együttműködés lehetőségét. Ezt tette a magyar külpolitika Kína, Oroszország és az arab országok tekintetében fűzte hozzá. Lázár János aláhúzta: Magyarország érdeke ma az, hogy az Európai Unió tagja legyen, stabilan élje túl a válságot, és az unió megerősödjön. Érdekből és nem szerelemből politizálunk együtt az Európai Unióban jegyezte meg.

Lázár János arról is beszélt, hogy nem tudják támogatni az európai adóharmonizációt, mert ez meggyilkolná a magyar gazdaságot; munkahelyek százezrei, millió szűnnének meg azonnal.
(Forrás: fidesz.hu)