A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfői közleményében ismerteti: mivel a civil kedvezményezetteknek a 2008. rendelkező évtől kell elektronikus közleményben elszámolniuk a részükre kiutalt szja 1 százalékának felhasználásáról, nemcsak azoknak a civil szervezeteknek kell benyújtaniuk a 10KOZ közleményt, amelyek 2010-ben részesültek 1 százalékos összegben, hanem azoknak is, amelyek a 2009-ben tartalékolt összeget 2011-ben felhasználták, vagy tovább kívánják tartalékolni.
A közleményt kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni az adóhatóságnak, s az adatoknak nem csupán összegszerűen kell szerepelniük benne, hanem az 1 százalékos összeg felhasználásának módját szövegesen is ismertetni kell.
Azt a civil kedvezményezettet, amely nem nyújtja be a közleményt, vagy hibás adatokat közöl benne, az adóhatóság először felszólítja a közlemény pótlására, ha pedig ennek nem tesz eleget, a NAV határozattal egy évre kizárja az 1 százalékos felajánlásokból történő részesedésből.
A 10KOZ közlemény benyújtását elmulasztó, vagy azt hibás adattartalommal benyújtó civil szervezeteket ezen túl 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság.
Az idén az érvényes szja 1+1 százalékos nyilatkozatokban 15,44 milliárd forintról rendelkeztek az adózók, ebből 8,967 milliárd forintot a civil szervezeteknek ajánlottak fel (58 százalék), 4,978 milliárdot az egyházaknak (32,2 százalék), 1,509 milliárd forintot pedig a kiemelt költségvetési előirányzatnak (9,8 százalék).
A civil szervezetek közül a legnagyobb összeget, 6,697 milliárd forintot az idén is az alapítványok kapják. A társadalmi szervezetek összesen 1,948 milliárd, a közalapítványok közel 201 millió, a felsőoktatási intézmények összesen közel 22,6 millió, a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, alkotó- vagy előadóművészeti tevékenységet folytató szervezetek pedig összesen 73,5 millió forinthoz juthatnak. A Magyar Kármentő Alap javára 68 nyilatkozatban 434 ezer forintot ajánlottak fel.forrás és teljes cikk: MTI